26
Nisan
2024
Cuma
SİVAS

Seyyar bulgurcular iş başında

Sivas'ta hububat hasadının tamamlanmasının ardından mahalle mahalle dolaşarak ekmek parası kazanmaya çalışan seyyar bulgurcular, vatandaşların genellikle marketlerde satılan hazır bulgurları tercih etmesiyle müşteri bulmakta zorlanıyor.

İç Anadolunun geniş tarım arazilerine sahip yörelerinden olan Sivas'ta, hububat hasadının sona ermesinin ardından vatandaşları, kış mevsimi öncesinde bulgur hazırlama telaşı sardı. Kaynatılıp kurutulan buğday, seyyar bulgurcular tarafından tenekesi 3 lira karşılığında öğütülüyor.

Eşek veya traktörün arkasına bağlanan bulgur öğütme makinesiyle mahalle mahalle dolaşarak ekmek parası kazanmaya çalışan bulgurcular, marketlerde hazır bulgur satılması nedeniyle eskiye oranla müşteri bulmakta güçlük çekiyor.

"Bulgur çektiren var mı?" diye bağırarak sokaklarda dolaşan bulgurcular, hem para kazanmaya hem de yok olmaya yüz tutan mesleklerini yaşatmaya çalışıyor.

Bulgurculardan 3 çocuk babası Turan Çetin (48), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin geçimini normalde seyyar satıcılık ve hurdacılıkla sağladığını söyledi.

Hasat zamanının ardından eşeğine bağladığı seyyar bulgur çekme makinesiyle kapı kapı dolaşarak ekmek parası kazandığını ifade eden Çetin, bu işi yılda sadece 15-20 gün yapılabildiğini dile getirdi.

Bir teneke buğdayı 3 lira karşılığında öğüttüğünü belirten Çetin, günde yaklaşık 80-100 lira kazanabildiğini söyledi.

Çetin, önceki yıllarda daha fazla iş yaptıklarını belirterek, "Her yıl gittikçe düşüyor. Halk daha çok marketlerdeki hazır bulgurları tercih eder oldu. Bu, biraz daha emek isteyen bir iş. Burada kişi işi kendi eliyle yapıyor, bulguru seçiyor, temizliyor. Aslında bunun fiyatı marketlerde satılan bulgura göre de daha uygun" ifadesini kullandı.

Bulguru iri, ince ve köftelik olarak çektiğini dile getiren Çetin, bazen vatandaşlardan para yerine bulgur da kabul ettiğini belirtti.

Bu mesleği yapanların sayısının giderek azaldığını ifade eden Çetin, Sivas'ta bu işi yaklaşık 10 kişinin yaptığını, ömrü yettiği sürece mesleği sürdüreceğini söyledi.

Vatandaşlar ise değirmenin ayaklarına geldiğini, seyyar bulgurcuların verdiği hizmetten memnun olduklarını, gözlerinin önünde bulgurlarının öğütüldüğünü bildirdi.

AA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2013 Salı 13:35:03
Güncelleme :2 Ekim 2013 Çarşamba 18:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?