5
Mayıs
2024
Pazar
SİVAS

Sivas olaylarının 14. yıldönümü

Sivas'ta bulunan sivil toplum örgütleri, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda (STSO) bir araya gelerek, 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan Madımak Oteli yangını ve Sivas olayları ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı.


Siyasi parti temsilcileri, sendikalar, sivil toplum örgütleri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Cem Vakfı, Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı başkanlarının da katıldığı toplantıda sağduyu mesajları verildi. Toplantının başkanlığını yürüten STSO Başkanı Hacı Osman Yıldırım, 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Madımak Oteli olayını kınadıklarını ifade ederek, "Talihsiz bir şekilde meydana gelen olayda yakınlarını kaybedenleri Cumhuriyet şehri Sivas'ta görmek, acılarını paylaşmak, hayatını kaybedenleri birlikte anmak üzere sivil toplum örgütleri olarak ilimizde misafir etmekten büyük bir onur duyacağız. Sivas, Cumhuriyet'e omuz vermiş, Ata'sını 108 gün konuk etmiş, 4 Eylül Kongresi'ne ev sahipliği yapmış bir şehirdir. 2 Temmuz 1993 tarihinde dış odaklı, cumhuriyet karşıtı bir senaryonun sahnelenmiş olması, bu şehrin cumhuriyet şehri olma kimliğini ortadan kaldıramaz. 2 Temmuz 1993, en çok Sivaslı'nın içine vuran acıdır. Bu acının büyüklüğünü ancak bir Sivaslı yaşayabilir ve anlayabilir çünkü bu olayda ölenler de, bu olaya alet olarak kullanılan failler de, bu olayın bütün olumsuzluklarını en acı şekilde yaşayanlar da Sivaslılar'dır. Tarihe geçmiş ancak nedenleri ve asıl failleri tam olarak ortaya çıkarılmamış Madımak faciasının kurbanlarını rahmetle anıyor, faillerini de kınıyoruz" dedi.


Sivas'ta yaşanan bu olayı yine Sivaslılar'ın büyük bir birliktelik ve sağduyu ile anacağını belirten Başkan Yıldırım, "Bu acı olayların 14. yıldönümünde Sivas dışından hiç kimseyi ilimizde görmek istemiyoruz. Biz Sivas halkı olarak sivil toplum örgütleri ile Atatürk anıtına çelenk koyup, ortak bir deklarasyon yayınlayacağız. Ardından Madımak Oteli'nde hayatlarını kaybedenlerin anısına karanfil bırakacağız. Sivas dışından kimsenin gelmesine gerek yok. Bizler anma programını tüm Sivas halkıyla birlikte yapacağız" açıklamasını yaptı.


Toplantıya katılan CHP Sivas milletvekili adayı Malik Ecder Özdemir ise 2 Temmuz'da STSO öncülüğünde kurulacak bir komite ile birlikte hareket etme kararı aldıklarını açıklayarak, "2 Temmuz'da hep birlikte topluca anma yapmalıyız. Herkes meydanda buluşup, hazırlanan bildiriyi birlikte okumalı ve Madımak'a karanfil bırakmalı. Miting şeklinde yürümek yerine komite kuralım, bildiriyi okuyalım. İnanıyorum ki 2 Temmuz'dan başlayarak bu birlikteliği sağlarsak bundan sonraki dönemlerde ne gelen sayısı bizi tedirgin edecek, ne de bu sıkıntılı dönemi yaşayacağız diye düşünüyorum. Böyle bir başlangıç yapmalıyız" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 18:33:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali kaya IP: 85.100.253.xxx Tarih : 2.07.2007 23:43:09
22 TEMMUZ SEÇİMLERDE CHP KAZANIRSA HÜKÜMET OLURSA ACABA BU SEFER HANĞİ İLİ YAKACAKLAR