6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Sivas Sempozyumu başladı

Sivas'ta bu yıl 4.'sü yapılan 'Cumhuriyet Döneminde Sivas Sempozyumu' başladı.
Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyum öncesi protokol konuşmaları yapıldı.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü'nün açılış konuşmasının ardından, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım birer konuşma yaptı. Atatürk Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Mustafa Turan ise Sivas'ın 900 yıldır Türk hakimiyetinde kaldığını, bu süre içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti.

Turan, Sivas'ın Cumhuriyet ve önceki dönemlerde hep bir umut merkezi olduğunu, milli mücadelede Sivaslının verdiği desteğin de tarihe geçtiğini kaydetti.
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ise medreseleri ve bilim alanındaki yapıları ile Sivas'ın bir bilim ve kültür merkezi olduğunu kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Sivas'ın milli mücadele sırasında Atatürk ve arkadaşlarına sahip çıktığını, Atatürk'ün 108 gün Sivas'ta kaldığını ve Türkiye'nin kuruluşunda Sivas'ın o dönemler başkentlik yaptığını söyledi. Gül, "Sivas, Cumhuriyet dönemi ve öncesinde her zaman kültür kenti olarak ortaya çıkmıştır" dedi.

Belediye Başkanı Sami Aydın ise, Cumhuriyet döneminde devlet yatırımlarının Sivas'a geldiğini ve daha sonra kendini geliştirmediğini belirterek, "Sivas tarihte önemliyse bu günde önemsiz değil. Cumhuriyet döneminde birçok devlet yatırımı buraya yapılmıştır. Buna paralel olarak özel sektör kendini yenileyememiştir. Ama karamsar olmamamız gerekir. İstenirse her şey yapılır ve Sivas artık kabuğunu kırmaya başlamıştır" dedi.

AK Parti Milletvekili Selami Uzun ise Cumhuriyet dönemindeki yatırımların sonrasındaki döneme değinerek, "Sivas, Cumhuriyet döneminde önemli yatırımlar almıştır. Ama o zamanki yöneticiler, dünyada gelişmeleri görememiş, Sivas bu nedenle devlet yatırımından dışarı çıkamamış, bir memur ve işçi kenti olmuştur. Aynı şekilde ülkemize baktığımızda özellikle kültür ve sanat alanında gelişmişlik çok az olmuştur. 100 yıldır Nobel Ödülleri verilirken biz ilk kez geçtiğimiz yıl bir tane almışız. Bu nedenle Türkiye ve Sivas olarak birçok konuda kendimizi geliştirmeliyiz" dedi.
Son olarak konuşan Vali Veysel Dalmaz ise, Sivas'ın Cumhuriyet döneminde 'kara gün' dostu olduğunu gösterdiğini belirterek, "Atatürk'ün güvenilir kent olarak Sivas'a seçmesi tesadüf değildir. Bugüne kadar Cumhuriyeti'ne sahip çıkan Sivas, bundan sonra da sahip çıkacaktır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 3 gün içerisinde 15 ayrı oturum halinde yapılacak seminerlerin ilk oturumu başladı. Atatürk Üniversitesi İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Esin Derinsu Dayı'nın oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda, Prof.Dr. Emine Konukçu 'Sivas'ın Tarihimizdeki Önemi', Prof. Dr. Mustafa Turan 'Türk Milli Devletinin Kurtuluşunda Sivas', Dr. Emine Kısıklı 'Sivas Kongresi Temsil Heyetinin Milli Mücadelede Kamuoyu Oluşumundaki Rolü' ve Dr. Recep Çelik 'Sivas Kongresi ve Yankıları' konu başlıklarında sunum yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 16:26:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?