2
Mayıs
2024
Perşembe
SİVAS

Sivaslılar Hollanda'da buluştu

SİVASLILAR HOLLANDA'DA BULUŞTU

Hollanda Sivaslılar Platformu tarafından 'Muzaffer Sarısözen'i Anma ve Sıra Gezmesi' düzenlendi. Çok sayıda davetlinin katıldığı ve Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün mesajının okunduğu gecede 'Madımak' yenildi, Sivas türküleri söylendi.

Hollanda Sivaslılar Platformu, Amsterdam'da düzenlediği 'Muzaffer Sarısözen'i Anma ve Sıra Gezmesi' Hollanda'nın çeşitli yerlerinde yaşayan Sivaslıları bir araya getirdi. Sivas kültürünün vazgeçilmezlerinden olan türkülerin, şiirlerin ve ozanların daha iyi anlatılması, yaşatılması amacıyla düzenlenen gecede birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Hollanda Sivaslılar Platformu Başkanı İbrahim Çitil yaptığı konuşmada, Hollanda´da ki Sivaslıları, işadamlarını, siyasetçileri ve öğrencileri bir araya getirmekten ve katılımdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, sıra gezmelerinin devam edeceğini söyledi. Sıra gezmelerinin kış aylarında Sivas'ın vazgeçilmez geleneklerinden biri olduğunu söyleyen Çitil, "Kültürümüzün bir parçası olan bu güzel gelenekleri, etkinlikleri düzenleyerek, Sivas dışında yaşayan insanlarımıza aktarmaktır. Eskiden kadınlar aralarında anlaşıp birer çeşit yemek yaparak bir evde toplanır, bunları yerken şarkılar, maniler, türküler söylerler, eğlenir, oyun çıkarırlardı. Bizde bugün madımak aşı yiyeceğiz, Sivas türküleri dinleyeceğiz ve halaylar çekeceğiz. Türk insanının misafirperverliğini ve sosyal dayanışmasını burada yaşatmak istiyoruz" dedi.

Edebiyatçı Sami Üşenti ise Muzaffer Sarısözen hakkında bilgi vererek, "Muzaffer Sarısözen, bugün sesini ve sazını dinlediğimiz birçok sanatçının öğretmeni olup, ilk Ankara'ya gelişinde Ankara Devlet Konservatuarı Folklor Arşivi'ndeki görevi sırasındayken başlattığı tarih ve halk oyunları öğretmenliğini uzun yıllar sürdürerek, pek çok öğrencinin bu alanda yetişmesini sağladı. Türkiye'nin birçok yöresinde Mahmut Ragıp Gazimihal, Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Halil Bedii Yönetken, Nurullah Taşkıran ve Rıza Yetişen'den oluşan derleme ekibiyle birlikte on binlerce türkü ve öykü derledi. Bunların binden çoğunu Muzaffer Sarısözen notaya aldı, değerlendirdi. Türkiye'de az sayıda yapılan halk müziğine ilişkin basılı yayınların başında, 1926'da İstanbul Belediye Konservatuarı'nın yayımladığı 14 defter durumundaki 'Anadolu Halk Şarkıları' adlı kitapların dışında önemli bir yayın olarak, Sarısözen'in 1941 yılında yayımladığı 'Seçme Köy Türküleri' adlı kitabı gelmektedir. Sarısözen daha sonra, 1952 yılında 'Yurttan Sesler', 1962 yılında günümüzde halk müziği ile ilgili önemli bir kaynak olan 'Türk Halk Musikisi Usulleri' adlı kitabını yayımladı. Sarısözen, ilk Türk Halk Müziği toplu çalışmalarına başladığı yıllarda bağlamaların ses perdelerinin eşit olmasını sağlamaya çalışıp, koma seslere ayrı numara verdi.1949-50 yıllarında İtalya ve İspanya'da yapılan halk oyunları şenliklerine Türkiye'den ilk kez halk oyunları ekipleri Sarısözen'in başkanlığında gönderildi ve büyük başarı sağladı. 1952 yılında bir bankanın kurduğu halk oyunlarını yayma ve yaşatma kurumunda da önemli görevlerde bulundu. Özellikle halk müziğine ilişkin görüşlerini çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlayıp, genç kuşağı halk müziğinin derlenmesi, araştırılması ve tanıtılması konusunda özendirmeye çalıştı" ifadelerini kullandı.

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise gönderdiği mesajında davete katılamadığı için üzgün olduğunu belirtirken, etkinliğin başarılı geçmesi dileğinde bulunarak Hollanda'da yaşayan Sivaslılara sevgi ve selamlarını iletti. Gecenin eğlence bölümünde ise Aydın Çelik'in sunumu ve parodileri, güldürüleri ve Ozan Aşık Çağları'nın yanı sıra Çelik kardeşler grubunun söylediği Sivas türküleriyle unutulmaz bir gece yaşandı.

SİVASLILAR HOLLANDA'DA BULUŞTU
SİVASLILAR HOLLANDA'DA BULUŞTU
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2011 Çarşamba 10:17:04
Güncelleme :26 Ocak 2011 Çarşamba 18:37:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?