6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Sivas'ta mezotelyoma korkusu

SİVAS'TA MEZOTELYOMA KORKUSU

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde ortaya çıkan mezotelyoma hastalığı bölge halkını korkuturken hastalığın yaygınlaşmaması için çalışmalar devam ediyor. İl Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan da Sivas'taki kene ölümlerinin oranında bu yıl artış olduğunu söyledi.

Sivas İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Sivas İl Kanser Kontrol Koordinatörü Abdullah Kurt Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde tespit edilen ve üzerinde yayılmasını önlemek için çalışmaların devam ettiği mezotelyoma hastalığı hakkında bilgi verdi. Kurt, "Mezotelyoma bir akciğer kanseridir. Bu hastalığın tedavi imkanı yoktur. Hastaların çok uzun yaşama şansı olmuyor. Dünyada milyonda bir görülüyor. Yıldızeli'nde bu hastalığın oranı dünyadaki ortalamalardan fazla olduğu görülüyor. Ancak bununla ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmamış. Biz Sağlık Müdürlüğü, Kanser Kontrol Müdürlüğü ile başlattığımız çalışmalarda asıl suçluyu toprakta bulunan asbest olarak belirledik. Bununla ilgili olarak Türkiye geneline yazı gönderdik ve Eskişehir, Kahramanmaraş ve Sivas'ta asbest bulunduğunu tespit edildi. Sivas'a baktığımızda Yıldızeli ve Şarkışla belirtilmiş. Yaptığımız çalışmada Yıldızeli ve çevresinde asbeste bağlı mezotelyoma hastalığı olan vatandaşları tespit ettik. Sıva ve yalıtım için asbestli topraklar kullanılmış" şeklinde konuştu.

"HASTALIĞIN BELİRTİSİ YOK, TESPİT EDİLDİĞİNDE VATANDAŞIN FAZLA YAŞAMA ŞANSI OLMUYOR"

Halkı bilinçlendirme ve yaygınlaşmasını önleme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Kurt alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Kurt, "Biz şuanda 3. etap çalışmaları olarak bölgede yaşayan insanların asbestten ne kadar etkilendiklerini öğrenmek için çalışmalar yapıyoruz. 35 yaş üzeri vatandaşlardan alınan akciğer röntgenlerinde yüzde 5 ile yüzde 15 arasında plak oranı çıktı. Bu çok yüksek bir oran. Bu hastalığın herhangi bir belirtisi yok. Hastalık vücutta tespit edildiği zaman geç kalınmış olunuyor. Bu hastalıklardan korunma yolları; toprakla sıvanmış evler var ise sıvaların üzerini plastik boya ile boyamak, stebilize yolları asfaltlamak, ağaçlandırmanın artırılması olarak söyleyebiliriz. Amerika'nın California eyaletinde de böyle bir hastalık görülmüş ve aynı tedbirler alınmıştı" dedi.

"SİVAS'TA BU YIL KENE ÖLÜMLERİNDE ARTIŞ VAR"

Sivas İl Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan ise bu yıl Ağustos ayına kadar meydana gelen kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgi verdi. Sivas'taki ölüm oranında bu yıl artış olduğunu dile getiren Özmercan, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili hastanelere başvuran ısırık ve hastaneye yatan vakalarda azalma oldu. Ancak buna rağmen ölen sayısında artış var. Geçen yıl Sivas'ta kene ısırması sonucu meydana gelen KKKA hastalığından iki vatandaşımız hayatını kaybederken bu yıl dört vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden ölüm oranının yatan hasta sayısı oranına göre artış olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

SİVAS'TA MEZOTELYOMA KORKUSU
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2010 Perşembe 16:52:02
Güncelleme :26 Ağustos 2010 Perşembe 16:55:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?