6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Soğukta yüz felcine dikkat!

SOĞUK HAVADA YÜZ FELCİNE DİKKAT

Sivas İl Sağlık Müdürü Dr. Vakkas Özmercan, soğuk havalarda yüz felcine karşı gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyarılarda bulundu.

Dr. Vakkas Özmercan, yüz felcinin, beyinle omurilik arasından çıkan yüz sinirinin bir baskıya uğraması ya da yüzün soğuk alması, soğuk havanın yüzle uzun süre temas etmesi gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirtti.

Yüz felcinin, yüz mimik hareketlerini kontrol eden sinirin fonksiyonunu kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan bir durum olduğunu ifade eden Dr. Özmercan, yüz felcinin en belirgin bulgusunun bir taraftaki yüz hareketlerinin azalması veya kaybolması olduğunu söyledi.

Yüz felci olan kişilerin kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme, gülme veya yanak şişirme gibi hareketleri yapamayacağını belirten Özmercan, "Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması, tat duygusunun bozulması ve gürültüye karşı aşırı duyarsızlık yüz felcinin belirtisi olabilir" dedi.

Yüz felcinin kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterdiğini ifade eden Dr. Vakkas Özmercan, "Bu bazen çok hafif görülür. Kişi ancak gülünce yüz felci geçirdiğini anlar. Bazen de ağzın bir kenarının sarktığı ve kişinin sürekli ağzından salyalar aktığı ve göz kapaklarının kapanamaması şeklinde belirtilerle görülür" diye konuştu.

Dr. Özmercan, yüz felcine karşı en etkin yolun korunmaktan geçtiğini ifade ederek, "Soğuk ve rüzgar yüz felcini tetikler. Kuru bir yüz ise çok kolay yüz felci olmaz. Bu nedenle özellikle ıslak yüzle soğuk havaya çıkmamak ve sürekli rüzgardan korumak gerekiyor. Ama yüz, biraz ıslanmışsa, terlemişse ya da yağmur yemişse risk artıyor. Bu durumlarda ya yüzü kuru tutmak ya da yüzü açık bırakmamak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Soğuk havaya çıkmadan önce atkı, bere, kar maskesi gibi yüz ve baş bölgesini koruyucu giysilerin unutulmaması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Vakkas Özmercan araba kullananların camlarını açmaması, banyo sonrası saçların tam kurutulmadan dışarı çıkılmaması, rüzgara karşı durulmaması ve erkeklerin tıraş olduktan sonra en az 15 dakika soğuk havayla temas etmemeleri gerektiğini söyledi.

Yüz felci tedavisinde erken müdahalenin önemine de değinen Dr. Özmercan, doktor öneri ve tedavisinin yanında hastanın kendi kendine yapacağı yüz egzersizleri ve sakız çiğneme gibi yöntemlerin de faydalı olduğunun altını çizdi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2010 Perşembe 13:08:01
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 13:22:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?