6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

STSO heyeti Suriye'de

STSO SURİYE'DE İNCELEMELERDE BULUNDU

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO), bir takım ziyaretlerde ve incelemelerde bulunmak üzere Suriye'ye gitti.

Meclis Başkanı Mustafa Sarılar, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, Meclis Üyesi ve işadamlarından oluşan 30 kişilik heyet, Antakya, Şam ve Halep'te bir takım gezi ve incelemelerde bulundu.

İki ülke arasında işbirliği geliştirmek amacıyla Şam Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda ilk adımlar atıldı. İki ülke arasındaki geliştirilebilecek iş imkanları masaya yatırıldı. Oldukça başarılı geçen görüşmelerde Suriye'de yatırım yapmak isteyen Sivaslı işadamları STSO'ya müracaat edebilecekler.

Heyet, 4 günlük program çerçevesinde Antakya Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, oda ve borsalarla ortak sinerji yaratılması halinde bölgelerin sorunlarının çözüleceğini söyledi. Başkan Kuseyri, "Sadece Sivas ve Antakya değil bütün illerimizin ilçelerimizin genel problemlerini paylaşıyoruz. Bu birlikteliği sağlayabilirsek çok daha güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum. Odalarımız ve Borsalarımız ile ortak sinerji yaratarak hareket etmemiz, bölgemiz ve kentlerimiz için daha fazla ve ileriye dönük fikirler, çözümler üretmemiz demektir. Bu ziyaretlerin bizler için son derece faydalı olacağı düşüncesindeyim " dedi.

STSO Başkanı Osman Yıldırım ise iki şehir olarak ortak projeler ve işler yapacaklarını ve ticari anlamda iki şehrin kalkınmasına destek sağlayacaklarını söyledi. Ziyaret anısına Antakya Sanayi ve Ticaret Odası ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları birbirlerine karşılıklı plaket takdim etti. İşadamları daha sonra Hatay'da Saint Pierre Kilisesi, Antakya Arkeoloji Müzesi, Harbiye ve Habib-i Neccar Camiini gezdi.

Gezinin ikinci gününde Suriye'ye geçen heyet, Şam Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek, iki ülke arasındaki işbirliği konularında görüşmelerde bulundu. Şam TSO Başkanı Gessan Habip, Suriye- Türkiye İşadamları Derneği Başkanı Baha Eddin Hasan ve Şam TSO Başkan Yardımcısı Bessam Kıbba'ninin katıldığı toplantıda Sivaslı işadamları ürünlerini tanıttılar.

Şam TSO Başkanı Gessan Habip, "Türkiye'ye 5 milyar dolarlık ihracat açığını kapatmak için Türk işadamlarını Suriye'ye yatırıma bekliyoruz. İki ülke arasındaki yakınlaşmayı ve ticareti büyütmek için vizelerin kalkmasını önemli bir adım olarak görüyoruz" diye konuştu.

STSO Başkanı Osman Yıldırım, ziyaret anısına Gessan Habip'e Selçukluların sembolü gücü başarı ve bereketi simgeleyen hayat ağacını hediye etti.

Toplantının ikinci bölümünde Suriye- Türkiye İşadamları Derneği Başkanı Baha Eddin Hasan, iki ülke arasındaki ilişkilerinin güçlenmesini gerektiğini ifade etti. Suriye'ye gelen her resmi heyeti Ankara'dan Sivas'a giden bir heyet gibi gördüklerini ifade eden Hasan, "Çünkü burası da sizin ikinci ülkeniz. Suriye'den Türkiye'ye giden heyeti de Şam'dan Halep'i ziyaret etmiş gibi görüyoruz. Çünkü biz bir ülkeyiz. Suriye-Türkiye ilişkilerinin gelişmesini istiyoruz. Bütün dış ülkeler Suriye ve Türkiye gibi olmak istiyor" şeklinde konuştu.

Başkan Yıldırım, Sivas'ta çeşitli sektörlerde ticaret ve üretim yapan 30 işadamının katıldığı toplantıda Sivas'ın potansiyelleri hakkında bilgiler verdi. Suriyeli işadamlarını yatırım için Sivas'a davet etti. Halep'teki Türk Ürünleri Ticaret Merkezi Genel Müdürü Murat Yılmaz'ı da ziyeret eden heyet, çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Merkez ise Türkiye ve Suriye'den yatırımcılara partner buluyor.

Heyet, Selahattin Eyyubi Hz. türbesi, Türk şehitliği ve Beş bin yıllık Emeviye Camisi, Hz. Zeynep'in türbesi, Bilali Habeşi Hz. ve Sahabe mezarlığı, Muhittin Arabiye, Hz. Habil ve Kabil kavga yaptığı dağ, Halep Kalesi, Halep Kapalı Çarşı Hz. Zekeriya'nın mezarı ve camisi gibi tarihi ve turistik yerleri gezdikten sonra Türkiye'ye döndü.

STSO SURİYE'DE İNCELEMELERDE BULUNDU
STSO SURİYE'DE İNCELEMELERDE BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 15:54:02
Güncelleme :9 Mart 2010 Salı 17:50:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?