3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

Suşehrililer keneye karşı bilgilendirildi

Sivas'ın Suşehri ilçesinde, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ve alınabilecek önlemler" konulu bir seminer düzenlendi.

Suşehri Devlet Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komite Hemşiresi Gülşah Çetin tarafında verilen seminer, İlçe Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda lise ve dengi okul öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hastalıktan korunma yolları ve yapışan kenenin çıkarılma tekniklerini slayt halinde katılımcılara sunuldu. Ardından konuşan Enfeksiyon Kontrol Komite Hemşiresi Gülşah Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin virüs denilen mikropların sebep olduğunu ve ölümcül bir hastalık olduğunu hatırlattı.

Çetin, "Kene, ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riski o kadar azalmaktadır. Keneler uçmaz, zıplamaz veya sivrisinek gibi sokup kaçmaz, tutunduğu yerde uzun süre kalır. Kene tutunması ciddiye alınmalıdır. Sık sık kene kontrolü yapılmalıdır. Çocuklar kene yönünden sık sık kontrol edilmelidir. Vücuda tutunan kene ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski o kadar azalır. Kene tutunması halinde, kene en kısa sürede çıkartılmalı ve kişi kendini 10 gün boyunca hastalık belirtileri yönünden takip etmelidir. Kırım Kongo Ateşinden şüphelenilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkmaktadır. Hastalığı taşıyan kene türü, özellikle bol yapan hayvanı barındıran ve meşelik ormanların yoğun olduğu parçalı arazi yapısına sahip kırsal alanlarda görülebilmektedir. Hastalık genellikle kan emmesi sırasında bulaşır. Evcil hayvanlar üzerindeki kenelerin çıplak elle toplanması, ezilmesi ve patlatılması ile de bulaşabilmektedir. Ayrıca, hasta kişilerin ve vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına veya vücut sıvılarına korunmasız temas etmekle de bulaşabilir. Hastalıkta ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ile burun ve dişeti kanaması gibi vücudun değişik yerlerinde kanamalar görülebilir. Hastalığın belirtileri, kene tutunması veya kene ile temastan sonra genellikle 1-3 günde; en fazla 9 günde ortaya çıkar. Hastalık belirtileri ortaya çıktığında mutlaka sağlık kurumuna başvurun"dedi.

Seminere katılan öğrencilere, "Kene Tutunmasından ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden Nasıl Korunulur?" ve "Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Bulaşır?"ı anlatan bilgilendirme notları dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 18:25:11
Güncelleme :24 Nisan 2009 Cuma 18:26:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?