7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Suşehri'nde Antep fıstığı üretilecek

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, Suşehri ilçesine bağlı Akıncı köyünde Antep fıstığı fidan dikimi törenine katıldı.

Köy girişinde davul zurnayla karşılanan Vali Dalmaz, fidan dikimi alanına geçti. Buradaki törenin açılış konuşmasını yapan Suşehri kaymakamı Yusuf Özdemir, bölgede yaklaşık 48 bin menengiç ağacının olduğunu dile getirerek, "Günlüce köyünde 2007 yılı Kasım ayında 2 bin ağaç budandı. Bu ağaçlardan bin 725 tanesinin aşılaması yapılmıştır. Bu ağaçlar, köyde bulunan 42 vatandaşımıza aittir. Ayrıca, 6 dönümden oluşan iki bahçeye 91 dişi, 9 erkek olmak üzere 100 adet Antep fıstığı fidanı dikimi yapılmıştır" dedi.

Vali Dalmaz ise, geçen yıl başlattıkları menengiç ağaçlarına Antep fıstığı aşılama projesi kapsamında bu sene önceki yıllara oranla daha fazla çalışmak istediklerini söyledi. Dalmaz, “Bu çalışmalarımızda gerek İl Özel İdare Müdürlüğümüz, gerekse il ve ilçe tarım müdürlüğümüz ve ilçe kaymakamlığımız ile birlikte çalışıyoruz. Bu konuda gelinen memnuniyeti, ben buradaki insanların yüzlerinden okuyabiliyorum. Sizlerin yüzündeki o ifade, artık bu işin burada tuttuğunu ve başarıya doğru gideceğini gösteriyor. Zira insanımız inanmasa, bu iş için buraya gelmez, buna ümit etmez" dedi.

Antep fıstığı üretiminde gerekli ödeneği vereceklerini dile getiren Dalmaz, "Maddi yönden her hangi bir sıkıntımız olmayacaktır. Bu konuda gerekli ödeneği de ayırmayı düşünüyoruz. Bizim için önemli olan tek şey, köylerimizin tekrar canlanmasını istiyoruz. Çünkü köylerimiz artık gurbete göçmüşlerdir. Bizlerde bunları tekrar bu yerlere getirmek ve göçü tersine döndürmek için elimizden geleni yapacağız. Tarlalarımız boş kalmayacak. Üretime ağırlık vermememiz gerekmektedir" dedi.

Kelkit Kalkınma Birliği'nin İstanbul Taksim Meydanı'nda açmış olduğu stanta, gurbette bulunan vatandaşların çok büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Dalmaz, "Suşehri ilçemizin, Kelkit Havzası Kalkınma Birliği tarafından, İstanbul'da açılan Suşehri stantı gerçekten çok güzeldi. Diğer ilçelerimiz olmamasına rağmen, Suşehri o ilçelerin yokluğunu aratmamıştır. Stantta, yöreye mahsus kuru fasulye, nohut ve en önemlisi Antep fıstığını tanıttık. Gerçekten vatandaşların gösterdiği ilgi bizleri de memnun etti" dedi.

Daha sonra menengiç ağaçları bulunan bölgeye geçen Sivas Valisi Veysel Dalmaz ve beraberindeki heyet, kapama sistemi ile oluşturulan bahçelere Antep fıstığı fidanı dikimi yaptıktan sonra, aşılama yapılan diğer menengiç ağaçlarında da incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 18:00:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?