3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

Suşehri'nde salgın paniği

Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Aşağı Sarıca köyünde "tavşan" hastalığı olduğu tahmin edilen hastalık nedeniyle yaklaşık 20 kişinin vücudunda şişlikler oluştu.

Köyün besi hayvanları için kullandığı Keperek deresinden gelen suyun neden olduğu tahmin edilen salgın hastalık vatandaşlar arasında paniğe neden olurken, Suşehri Devlet Hastanesi'nden köye gelen Dr. Sibel Çamlıbel ve teknik ekipman salgın hastalığa yakalanan vatandaşlar üzerinde sağlık taraması yaptı. Hastalık hakkında bilgi veren Çamlıbel, "Aşağı Sarıca köyündeki salgın hastalığın tanımı tıp dilinde (Tularemi) yani tavşan hastalığı olarak bilinir. Bu salgın hastalık enfeksiyon kapmış hasta bir hayvandan, sudan, doğada yaşayan yabani hayvanlardan ve hava yoluyla da insanlara geçer. Hastalık insanlarda lenf bezlerinin şişmesi, yüksek ateş, halsizlik ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklarla görülebilir. Tedbir alınmazsa hastalık ölüme kadar insanları sürükler" dedi.

Hastalığa yakalanan Ferda Aygün, "Yılbaşından beri rahatsızım yüzümde küçük bir şey çıktı sonra rahatsızlanınca ilaç kullandım hastalığım geçmedi daha sonra hastaneye kontrole gittim tedavi oluyorum ama bu beni çok rahatsız ediyor, üşüyor bazen de ateşleniyorum. Sudan olduğunu söylüyorlar yaban hayvanlarından geçtiğini söylüyorlar" diye konuştu.

Türkan Yüksel ise, "1 buçuk aydır hastanelerde dolaşıyorum yüzümde aniden şişkinlikler oluştu doktorlara soruyorum tam söylemiyorlar. Köyümüzde salgın olduğunu söylüyorlar. Hastalığa yakalandıktan sonra boğazımda ve yüzümde şişme oldu" şeklinde konuştu.

Aşağı Sarıca köyü muhtarı Güler Kayaalp ise, "Köyümüzde salgın hastalık kol geziyor yaklaşık 20 vatandaşımız hastanelerde tedavi altına alındılar. Köyümüzdeki salgın hastalığın kesin tespiti için araştırmalar yetkililer tarafından yapılıyor. Ayrıca köyümüzdeki hasta vakalarında da sağlık taraması yapılmıştır. Halk arasında tavşan hastalığı olarak bilinen salgının köyümüzün besi hayvanları için gelen sudan olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Köye gelen Suşehri Devlet Hastanesi ekipleri köy meydanında topladıkları vatandaşlara salgın hastalığa karşı alabilecekleri tedbirlerden bahsetti. Hastalığa yakalanan vatandaşları tek tek sağlık taramasından geçirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 21:42:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?