6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Taban suyu çözüme kavuşuyor

Sivas'ın Suşehri İlçesi'nde DSİ 19. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Suşehri DSİ 192. Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalarda Suşehri'nin taban suyu sorunu çözüme kavuşuyor.

Tarım arazilerinde yaklaşık iki aydır sürdürülen çalışmalarda yüzde 40 mesafe alındığını söyleyen Suşehri DSİ 192. Şube Müdürü Mehmet Telek, "Göreve geldiğim günden itibaren Suşehri ve çevre köylerinde yapılacak olan ve yapılması gecikmiş, ihmal edilmiş konular hakkında başlattığımız çalışmalarda iyi mesafe aldık. GAP projesinde de görülen ve Dünya Tarım Örgütü'nün kırmızı alarm verdiği ve ciddi sıkıntıların yaşandığı taban suyu konusunda Suşehri'nin yaklaşık 60 bin dönüm sulama yapılabilen tarım arazisinden yüzde 30'luk ekilemeyen bölümünde taban suyu yani halk arasındaki tabiri ile tuzluluk oranı sıkıntısının yaşandığını gördük. Uzun yılar ihmal edilen bu çalışmada bölge ve şube müdürlüğüne ait 6 iş makinesi çalışmakta ve yine kiralan iki adet iş makinesi de sözleşmesi yapıldıktan sonra çalışmalara katılacak yaklaşık iki aydır devam etmekte hummalı çalışmada yüzde 40 oranında bu konuda problem giderildi" dedi.

Suşehri'nde 23 bin 500 ve Akıncılar ilçesinde 39 bin dönüm olmak üzere 64 bin dönüm tarım arazisi bu çalışmalar tamamlandıktan sonra taban suyu probleminden kurtulmuş olacağını söyleyen Telek, "Halk dilinde tuzlanma olarak bilinen konu yer altı suyunun yükselmesi ile tarım arazilerindeki kapiler (gözenekler) kanalcıkların tıkanmasına neden olduğundan bitki kökü yeterli miktarda oksijen ve minerallerden faydalanamamaktadır. Bu sıkıntı tarım arazisinin gelişimini engellemekte ve ürünlerin iyi gelişmesini bozmaktadır. Taban suyunu indirmek için açılmakta olan drenaj kanalları etrafına vatandaşlar tarafından dikilen ve DSİ kamulaştırma sahası içinde bulunan ağaçlar çalışmalarımızı olumsuz etkilemekte DSİ'nin kamulaştırma sahasında yaklaşık 50-100 yıllık ağaçla görülmekte. Vatandaşlarımız bu alanlara ağaçlarını dikmezlerse daha iyi olur. Vatandaşlarımızın menfaatine yapılan çalışmalar tamamlandıktan sonra ürünlerde artış olacağı arazilerin tarımsal işlerlik açısından rahata kavuşacağı bilimsel bir gerçektir.Göreve geldiğim günden bu güne dek bizlere her türlü desteğini veren Sivas DSİ 19.Bölge Müdürümüz Ayhan Yüksel'e teşekkür ederim çalışmalarımız büyük bir hızla devam etmekte olup sulama sezonu bitmeden bu sorunu aşacağımıza inanıyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 11:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?