6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Tarihi hanın restoresi durduruldu

ÇORAPÇI HANI RESTORASYONU DURDURULDU

Restorasyon sırasında yıkıldığı öne sürülen Tarihi Çorapçı Han'ında çalışmalar, restorasyon kanuna aykırılıktan dolayı tamamen durduruldu.

Konu hakkında açıklama yapan Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, "Çorapçı Hanı, Sivasımızın 19. Yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalan, Sivas kültüründe ve sosyal hayatında önemli bir yere sahip olan eserler arasındadır. Bu han, geçmişi itibariyle bir defa zemin katta tadilat görmüş olmasına rağmen, ciddi anlamda tamirat ya da restorasyon görmemiştir. Belediye yönetimine geldiğimiz günden itibaren, arasında bu hanın da bulunduğu bir çok tescilli eski eseri gündemimize aldık. Bugüne kadar ayakta kalabilmiş bu ecdat yadigarı eserleri, yeni nesillere devretmenin sorumluluğu içerisinde çalışmalarımızı başlattık. Resmi prosedürleri tamamlanan ve restorasyon çalışmaları başlayan bu eserle ilgili KUDEP yetkilisinin tutanağıyla alınan inşaatı durdurma kararı, bir taraftan şekil yönünden bir durdurma kararı olup, diğer taraftan binanın ömrü, bitmiş kerpiç duvarlarının yıkılmasıyla ilgilidir. Temelde su içerisinde bulunan bu yapı, güney ve doğu cephesinde binanın aksından ayrıldığı ve düzeltme imkanının bulunmadığı, söküm esnasında ise yıkıldığı için temeliyle birlikte yapılması zaruret olmuştur. Kerpiç malzeme, duvarlar yeniden yapılırken kullanılacak şekilde korunmuştur" dedi.

Çınargil, Anıtlar Kurulu'nun onayıyla birlikte Çorapçı Hanı'nın yapımına devam edileceğini belirterek, "Orijinaline uygun yapılacak Çorapçı Hanı'nın inşaat faaliyetlerinin devam ettirilmesi için eksikliklerin tamamlanarak, Anıtlar Kurulu'nun onayıyla birlikte yapımına devam edilecektir" şeklinde konuştu.

ÇORAPÇI HANI RESTORASYONU DURDURULDU
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2010 Perşembe 16:56:05
Güncelleme :30 Temmuz 2010 Cuma 15:14:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?