7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Tespihler stresi azaltıyor

TESPİHLER STRESİ AZALTIYOR

Çay ocağında kurulan tespih borsasına birçok ilden gelen vatandaşlar koleksiyonları için tespih topluyor aynı zamanda satışını yapıyor.

Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan bir çay ocağında kurulan tespih borsasına tespih severler akın ediyor. Çay ocağında Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen tespih ustaları ve satıcıları burada hem satış yapıyor hem de kendi koleksiyonları için tespih topluyor.

Tespih satışı için İstanbul'dan gelen Ömer Kavak tespihin, erkeğin en önemli aksesuarı olduğunu belirterek, "Tespih erkeğin en önemli aksesuarıdır. Tespih geçmişte beyefendiliğin göstergesiydi. Ama şimdi herkesin elinde tespih var" dedi. Bin TL'den 50 bin TL'ye kadar tespih olduğunu belirten Kavak, "8 yıldır bu işi yapıyorum. Türkiye'nin her yerine gidiyorum. Çok değerli tespihler gördüm. Bu çok farklı bir sevgidir. Herkes tespih taşıyamaz" dedi.

Kavak, tespih çeken kişinin kendini bilen insan olduğunu söyleyerek, "Tespih çekmek insanın moral motivasyonunu yükseltir. Tespihler içinde kehribar denilenleri insanların streslerini almasıyla bilinir" dedi.

Sahte tespihlerin işlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Kavak, "Kehribarlarında sahtelerini yapıyorlar artık. İyi kehribarın kokusu çekmeye başladıktan sonra yayılmaya başlar. Halkımız buna dikkat etsin" dedi.

Sivas'ın tek tespih işlemecisi olan Yasin Demir ise hobi olarak başladığı sanatın şuan kendisine ekmek kapısı olduğunu belirterek, tespihlerin üzerine istenilen şekilde altın ve gümüşten süsleme yapıyorum. Gümüş ve altın küçük kazıkları tek tek tespihlerin üzerine işliyorum" dedi. Demir, 8 yıldır bu işle uğraştığını ifade ederek, "Süsleme sanatı Osmanlı'da çok kıymetli bir işken bugün pek değer verilmiyor. Bizim işte en zor olanı Çeşm-i Bülbül dediğimiz göz nuru anlamına gelen altın süslemesidir" diye konuştu.

40 yıldır tespih alıp koleksiyon yapan belediye işçisi 60 yaşındaki İbrahim Yıldırım "Tespih çeken adam eve gidip karısına çoluğuna çocuğuna çatmaz. Melek gibi adam olur" diyerek tespihin strese iyi geldiğini ifade etti.

120 çeşit kehribar tespih olduğunu belirten Yıldırım, "64 yaşındayım ve benim tespihlerim çok kıymetli" dedi. Tespihçiler Çay ocağı işletmecisi Gani Yıldırım gelenlerden komisyon almadıklarını da belirterek, "Buraya gelen hiçbir tespihçiden komisyon almıyoruz. Amacımız tespih koleksiyoncularının istediği tespihleri almalarına yardımcı olmak" şeklinde konuştu.

TESPİHLER STRESİ AZALTIYOR
TESPİHLER STRESİ AZALTIYOR
TESPİHLER STRESİ AZALTIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2010 Pazar 13:29:05
Güncelleme :26 Temmuz 2010 Pazartesi 09:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?