3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

TZOB Başkanı Bayraktar Sivas'ta

Bir dizi ziyarette bulunmak üzere Sivas'a gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday üretiminde maliyetlerin artması nedeniyle fiyatların şu an kendilerini tatmin etmediğini belirterek, hükümetten 3 milyon çiftçi adına prim desteği beklediklerini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sivas Ziraat Odası Birliği Başkanı Ali Pek'in Paşabahçe Mesire ve Piknik Alanı'nda verdiği kahvaltıda ilçe oda birlik başkanlarıyla bir araya geldi.

Burada açıklamalarda bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, oda olarak yaptıkları çalışmalarla buğday maliyetlerini ortaya koyduklarını, üretimde maliyetlerin artması nedeniyle fiyatların şu an kendilerini tatmin etmediğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak yaptığımız çalışmada buğday maliyetlerini ortaya koyduklarını hatırlayan Bayraktar," Dedik ki buna uygun bir fiyat politikası uygulansın, uygulamaya geçilsin, müdahale alımlarını hızlı bir şekilde yapın, ödemeleri peşin bir şekilde ödeyin, bu sene rekolte 20 milyon tonda, üreticimiz rahat etsin, tüccarın insafına bırakılmasın. Tabii Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açılması olumlu. Bunun dışında 3 tonun altında buğday almıyordu, onun alınmasını sağladık. Ama olumsuz gördüğümüz bir hadise fiyat politikası. Bugün bakıyorsunuz ,TMO'ya mal veren üreticimiz de piyasaya mal veren üreticimiz de halinden memnun değil. Çünkü benim üreticim çok yüksek fiyattan gübre ve mazot kullandı. Üreticinin buğday üretimindeki maliyetini bu fevkalade
artırdı. Daha sonra düşen gübre ve mazot fiyatlarından üreticim istifade edemedi. Dolayısıyla yüksek maliyetle üretim yaptık.Buğday fiyatları şu an bizi tatmin etmiyor. Ben hükümete 3 milyon buğday çiftçisi adına buradan sesleniyorum. Buğday üreticimizi tatmin etmek ve rahatlatmak üzere 3 milyon çiftçimiz hükümetten prim desteği istiyor, primlerin artırılmasını bekliyor. Hiç olmazsa 5 kuruş olan primlerin 10-11 kuruş seviyesine gelmesi lazım. Ve biz bunu hükümete de bakanlığa da ilettik, bu manada çalışmalarımız devam edecek" dedi.

"HÜKÜMETİN TARIM POLİTİKALARINDA DİKKATLİ OLMASI GEREKİR"

Tarımın önemli sorunlarının önümüzdeki yıllarda çözüleceğini ifade eden Bayraktar, "Bu manada ziraat odalarımız ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği göreceksiniz önemli mücadeleler verecek, önemli mesafelerde katedecek. Ama hiç olmazsa bu sorunlar çözülünceye kadar bu sancılı dönemi ağır bir hasarla geçirmeyelim, bütün mesele bu. Yani çiftçimiz bulunduğu yerde rahat etmeli, onun rahatını sağlamamız lazım. Onun için hükümetin tarım politikalarında fevkalade dikkatli olması, ziraat odalarımızın mahallinde, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin de Ankara'da görüşlerini alması bu açıdan fevkalade önemli. Biz yılmadan, usanmadan daima çiftçilerimizin sorunlarını gündeme taşımaya, hükümetle görüşmelerimize daha bir sık şekilde devam edeceğiz. Bu sorunların çözümüne katkıda bulunacağız" diye konuştu.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar Türkiye'de tarım sektörünü kalkındığı zaman Türkiye'nin de kalkınmış olacağını belirterek, Türkiye'de Gayri Safi Milli Hasıla'nın, ihracatın, fert başına düşen milli gelir seviyesinin artacağını söyledi.

"TARIMDA İSRAF VE VERİMLİLİK KAYBINI EKONOMİYE KAZANDIRMALIYIZ"

Tarımda, ülkemizde yılda 45 milyar dolarlık israf ve verimlilik kaybı olduğunu ifade eden Bayraktar, " Bunu etrafımıza baktığımızda çok rahatlıkla görebiliyoruz. İşte Fransa'da, Hollanda'da görüyoruz. Onlar 40 milyar, 50 milyar dolar civarında, hatta avro civarında ihracat rakamlarına sahipken, Türkiye'ye bakıyorsunuz 3-5 milyar dolarlık ihracatımızla övünüyoruz. 3-5 milyar dolarlık ihracatımızla övünemeyiz. Potansiyelimiz çok daha büyük. Bizim yaptığımız bir araştırmaya göre yılda 45 milyar dolarlık tarımda israf ve verimlilik kaybı var. Bunu ekonomiye kazandırdığımızda Türkiye yılda rahatlıkla 40 milyar dolar civarında ihracat yaparak Gayri Safi Milli Hasılası'nı 10 yılda katlayacaktır. Bunlar fevkalade önemli rakamlardır. TZOB'un yaptığı bir çalışma ve projeksiyondur bu. Onun için tarımdaki potansiyeli ekonomiye muhakkak suretle kazandırmamız lazım" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 17:11:39
Güncelleme :31 Temmuz 2009 Cuma 17:14:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?