7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Ülke ekonomide de geriledi!

KEMAL KILIÇDAROĞLU SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sivas'ta Sivil Toplum Örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi. Ticaret ve Sanayi Odası'nda Sivil Toplum Örgütleri'nin temsilcileriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, ülkenin ekonomik anlamda gerilediğini söyledi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Sivas'ın kalkınması güzel bir şey ama Türkiye'nin kalkınması çok daha güzel bir şey. Bunun yolunu bulmalıyız. Özel sektöre buyurun kalkının diyorlar fakat bakıyorlar sermaye birikmiyor ve devlet yapmaya başlıyor. Devletçilik politikasının özünde bu yatar. Madem burası cumhuriyetin kurulduğu merkez, 4 Eylül tarihi Türkiye Cumhuriyeti açısından önemli bir gün. 1925 Kayseri'de ilk uçak fabrikasının temelinin atıldığı tarih. 9 yıl sonra 1934 Kayseri'den kalkan ilk uçak Ankara'ya gitmiştir. Kendi uçağımızı kendimiz yapmışız. 1940'lara geldiğimiz zaman Merkez Bankası'nın kasasında 170 ton altınımız var. Ama 1958'de IMF'ye ilk iflas dilekçesini göndermişiz. Ekonomiyi ekonomi yapan yöneticilerimizin ülkeyi düşünmelerinden geçer. 1 milyon dolar para getirdiniz Türkiye'ye. Faiz ve borsada oynadınız. Bu para 1 milyon 370 bin dolar yapıyor. Hiçbir sanayici ülkede yoktur ki bir yılda 1 milyon dolarına karşılık 1 milyon 370 milyon bin dolar kazansın. Yok böyle bir şey. Bu paraya biz sıcak para diyoruz. Niye dünya buna sıcak para diyor? Çünkü bu para el yakıyor. Çünkü elinizde tutamıyorsunuz. Nerede bir faiz var oraya gidiyor. Bunun yolu yok mu, çözümü yok mu? Var. Birinci yolu şu, bu yönetimle bu ekonomiyi yürütemezsiniz, uzun süre götüremezsiniz. Çünkü çok değerli Türk Lirası ithalatı çok cazip hale getiriyor. Biz otomotiv ihraç eden bir ülkeydik. Avrupa'da en çok otobüs üreten ülke Türkiye idi. Yunanistan'daki otobüslerin yüzde 42'si Türkiye'de üretilen otobüslerdir. İhracatımız ithalatımızdan daha fazlaydı. Ama şimdi ithalat ihracattan daha fazla. Siz kendi sermayenizi düşüneceksiniz. Kurtuluş Savaşı sırasında bu ülkeyi kuranlar boşuna mı çocuklarına yerli malı Türk'ün malı diyorlardı. Ama biz bunları unuttuk, kendi kültürümüzü unuttuk. Biz dünyanın en pahalı hurdalığına sahip olduk. Bizde otobüs yok muydu? Vardı. Biz kendimiz üretiyorduk, dünyanın her yerine ihracat yapıyorduk. Biz neden Hollanda'dan ithal ediyoruz?" şeklinde konuştu.

Konuşmasına devam eden Kılıçdaroğlu, sağcısı ve solcusu hep birlikte bu ülkeyi büyütmek için çalışılması gerektiğini vurgulayarak, "Milliyetçilik buradan başlar. Önce benim sanayicim kazanacak. Bu ne demektir biliyor musunuz? Onlara Türk insanını peşkeş çekmektir. Türkiye'yi büyüteceksek el birliği ile büyüteceğiz. Bunun sağcısı solcusu yok. Önce bir ortak payda oluşturmamız lazım. Ortak payda oluşturamazsak fatura ödemek zorunda kalırsınız. Şimdi biz o faturayı ödüyoruz. Ve ödemeye de devam edeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na çeşitli hediyeler takdim etti.

Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP İl ve İlçe teşkilatı, partililer ve sivil toplum kuruluşları idarecileri katıldı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
KEMAL KILIÇDAROĞLU SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
KEMAL KILIÇDAROĞLU SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2010 Cumartesi 23:06:01
Güncelleme :7 Ağustos 2010 Cumartesi 23:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?