2
Mayıs
2024
Perşembe
SİVAS

Vali Kolat tarla sürdü

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde başlatılan tarımsal yenilikler Sivas Valisi Ali Kolat'a tanıtıldı. Vali Kolat, traktöre binerek tohum ekti.

Çeşitli programlar ve açılışlar için ilçeye gelen Vali Ali Kolat, Yavu beldesinde 2 yıldır uygulanan anıza direk ekim uygulamasını yerinde inceledi. Yavu beldesinde çiftçilik yapan İl Genel Meclis Üyesi Nazif Arar, Vali Kolat'a uygulama hakkında bilgi verdi.

Arar, iki yıldır tarlalarını bu şekilde ektiğini ve mazottan ve enerjiden büyük çapta tasarruf elde edildiğini belirtti. Vali Kolat ve yanındaki heyete Ziraat Mühendisi Osman Nuri Bulut, anıza direk ekim hakkında açıklama yaptı. Bulut, "Tarlaya pulluk sokmadan, diğer sürüm ekipmanlarını sokmadan ekim işlemini gerçekleştiriyoruz. Verim açısından özellikle kıraç bölgelerde 3 sene içerisinde yüzde 10 azalıyor. Fakat daha sonra bu azalma artarak devam ediyor. Anızı korumuş oluyoruz. Böylece doğal gübre elde etmiş olup kimyasal gübre ihtiyacını bitirmiş oluyoruz. Türkiye'de yeni yapılan bir uygulama, Sivas olarak biz geçen yıl başladık fakat artarak devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin 7 yüz alanlık dekarda uygulamayı gerçekleştirdik. Özellikle Yıldızeli ve Kangal bölgelerinde bu uygulamaya başladık. Bunun nedeni ise yoğun hububat ekiminin olması. Ayrıca proje kapsamında devlet tarafından dönüme 60 TL hibe ödemesi yapılıyor" diye konuştu.

Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan da makine hakkında bilgi verdi ve alımda kolaylık sağlanıp devlet tarafından yüzde 50 hibe destekli olduğunu belirtti.

Bilgilendirmenin ardından Vali Kolat traktöre binerek tohum ekti. Uygulamanın çok basit ve kolay olduğunu belirten Kolat, "Bu çalışmalarla toprağımın verimini artırarak daha çok gelir elde edip enerjiden ve zamandan daha çok tasarruf sağlamış olacağız." dedi. Projenin incelenmesinin ardından Vali Kolat ve beraberindeki heyet, belde de faaliyet gösteren tekstil atölyesini inceledi. Yavu beldesinden ayrılan heyet, Yolkaya köyünde, Sivas - Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, IFAD, UNDP ve OPEC işbirliği ile yapılan Yolkaya köyünün kanalizasyon sistemi açılışını yaptı. Burada yapılan açılışın ardından Vali köy okulunu ziyaret etti. Öğrencilere çeşitli sorular soran Kolat, derslerine çalışarak başarılı bir birey olmaları, ailelerine ve ülkeye hayırlı bir birey olmaları için öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Heyet daha sonra Yıldızeli ilçesine geçerek, ilçede yapılacak olan 'Basınçlı ve kapalı sulamayı yaygınlaştırma projesi' ile ilgili konferansa katıldı. Burada proje hakkında çiftçilere ve köy muhtarlarına bilgi verildi. Yapılan sunumun ardından konuşan Vali Kolat, Yıldızeli'nin tarımda çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bu amaçla kapalı şebeke sistemi kurdurarak sulamayı yaygınlaştırıp daha çok çeşitli ürünler yetiştirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Kolat, projenin Yıldızeli halkına hayırlı uğurlu olmasını diledi. Konferansın ardından katılımcılara kokteyl verildi.

Programlara, Sivas Valisi Ali Kolat, Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Yıldızeli Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan, Belediye Başkanı Selim Baş, Özel İdare Genel Sekreteri Mahmut Kayhan, belde başkanları, il genel meclis üyeleri, kurum amirleri ve çok sayıda muhtar katıldı. 

iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2011 Perşembe 18:09:08
Güncelleme :8 Aralık 2011 Perşembe 18:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?