6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Validen sigara yasağına destek

4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da yapılan değişiklikler ve yasanın Sivas'ta uygulanması yönünde görüşlerini dile getiren Vali Veysel Dalmaz, Sivas'ta özellikle gençleri tütün ürünlerinin zararlarından korumayı ve tüm bireylerin temiz hava soluyabilmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Yasanın Sivas'ta uygulanması hususunda tavizlere asla yer verilmeyeceğinin altını çizen Vali Dalmaz, bu konuda tütün ürünlerini kullananlar ve işletme sahipleri başta olmak üzere herkesin üzerine önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Yasa ile kamu hizmetinin sunulduğu tüm alanlarda sigara içilmesinin yasaklandığını da ifade eden Dalmaz, bundan sonra kapalı mekânlarda herkesin sağlıklı bir ortamda, rahat bir şekilde çalışabileceğini ya da işlemlerini yaptırabileceğini kaydederek, "19 Mayıs 2008 Pazartesi günü sigarasız bir hayata hep birlikte merhaba dedik. Yeni düzenleme kapsamında adı değişen ve kapsamı genişleyen Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel kişilere ait olan ve birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanlarında, taksi hizmeti verenler ile karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, ister özel ister kamuya ait olsun okul öncesi eğitim kurumları ilk ve orta öğrenim kurumları ile kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında tütün ürünleri kullanılamayacak. Kamuya açık kapalı alanlar ve işyerlerinde artık sigara içme odaları da olmayacak. Tütün ürünlerinin içilemeyeceği tüm bina ve araçlara dağıtılmak üzere, yasal düzenleme ve uymamanın cezai sonuçlarını içeren uyarı yazıları ilimizde hazırlanmış olup, bunların herkes tarafından görülebilecek alanlarda asılması sağlanacaktır" dedi.

Yasaya aykırı hareket edenlerin yine kanun çerçevesinde cezalandırılacağını belirten Vali Dalmaz, tütün ürünlerini kamuya ait bina ya da araçlarda kullanmaya devam edenlere idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlilerince, özel kişilere ait bina ya da araçlarda yasaya aykırı davrananlara ise başvurulan kolluk birimi yetkilileri tarafından 2008 yılı için 62 YTL para cezası uygulanacağını kaydetti.

Yasak yerlerde sigara içmeye izin verenlerin önce yazıyla uyarılacağını vurgulayan Vali Dalmaz, "Uyarılara rağmen önlem almayan işyeri sahipleri 500 ila 5 bin YTL arasında para cezasına çarptırılacak. Okul, dershane, tiyatro, spor salonlarında sigara satanlara bin YTL ceza verilecek. Sokaklarda tane ile sigara satanlar 250 YTL, reklam, dağıtım ve satış yasaklarına uymayan firmalar ise 50 bin ile 250 bin YTL arasında ceza ödeyecek" dedi.

Bu kanunun uygulanmasında görevlendirilen personelin cezaları işlememesi halinde disiplin cezası ile karşı karşıya kalacağının da altını çizen Vali Dalmaz, alınacak önlemler ve denetimlerin son derece önemli olduğunu, Sivas'ta özellikle sağlıklı yarınlar için genç yaşta sigara kullanımının önüne geçmeye çalıştıklarını, bu çerçevede de yasanın Sivas'ta hayata geçirilmesi için tüm birimlerin harekete geçirildiğini söyledi.

Yasanın uygulanmasında kamu kurumları, özel işletmeler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin önemine işaret eden Sivas Valisi Veysel Dalmaz, "Sivas'ımızın havasını hep birlikte temizleyelim. Sivas semalarını dumansız bir hava sahası haline getirelim. Hem sağlığımızı koruyalım hem de bu konudaki kararlılığımızla ülkemize örnek olalım" çağrısında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2008 Perşembe 12:00:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?