7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Yaban armuduna ilgi büyük

Suşehri'ndeki halk pazarında kilosu 1 liradan satılan yaban armutları (Ahlat), talep görüyor. Pazara köylerden yaban armudu satmak üzere gelen kadınlar, kazandıkları parayla aile bütçelerine katkı sağlıyor.

İlçeye bağlı Yamaç köyünde yaşayan Fatma Çakmak (70), AA muhabirine yaptığı açıklamada, sattığı yaban armutlarından kazandığı parayla evinin eksiklerini giderdiğini söyledi.

Ormanlık bir bölgede bulunan köylerinde tarım arazilerinin fazla olmadığını anlatan Çakmak, bu nedenle yazın madımak satarak, sonbaharda ise yaban armudu satarak geçimlerini sağladıklarını ifade etti.

Yaban armudu toplamak için köyün çevresindeki dağlara çıktıklarını belirten Çakmak, "Yaklaşık 3 saatte 50 kilo yaban armudu topluyoruz. Topladığımız bu armutları ise ilçede satıyoruz" dedi.

Yaban armudunun şifalı bir meyve olduğunu anlatan Çakmak, "Köyümüzde kurutup kışın kompostosunu dahi yapıyoruz. Ayrıca kurusunu yemek de çok zevkli oluyor. Bunun birçok yörede farklı isimleri var. Ama bizim yörede Ahlat olarak biliniyor" diye konuştu.

Olgunlaşan ahlatların siyah görünüm aldığını ve çok lezzetli olduğunu aktaran Çakmak, "Beyaz görünümlü olan ahlatlar fazla lezzetli olmuyor. Ama siyah görünüm aldığında çok lezzetli oluyor" ifadelerini kullandı.
 

AA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2012 Cuma 18:08:54
Güncelleme :16 Ekim 2012 Salı 14:46:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?