7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Zamlar protesto edildi

SİVAS’ın Gürün ilçesinde meslek odaları ve siyasi parti temsilcileri son dönemlerde vatandaşı ve esnafı sıkıntıya sokan zamları protesto ederek, sorumlu gördükleri iktidarı ortak basın açıklaması ile eleştirdi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Ziraat Odası, BBP, CHP, DP, DSP, MHP ve SP ilçe teşkilatları temsilcileri tarafından yapılan ortak açıklamada, son dönemde yapılan zamlar nedeniyle halkın satınalma gücünün düştüğü ve her yıl onbinlerce kişinin yardıma muhtaç hale geldiği ileri sürüldü. Gürün Esnaf ve Sanatkarlar Odası Lokali’nde toplanan yaklaşık 150 kişi yapılan zamların sorumlusu olarak gördükleri AKP’yi eleştirdi. Konuyla ilgili hazırlanan ortak basın açıklamasını Gürün Ziraat Odası Başkanı Sıtkı Gökalp okudu. Gökalp, yapılan zamların günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini, bu durumun da vatandaşları yoksulluk ile karşı karşıya getirdiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“İMF politikaları ile köylüyü, esnafı, çalışanı, üreteni ekmeğe muhtaç etmiştir. Üretimden kopartılan halkımız tüketim toplumunun parçası haline getirilmiş ve artan pahalılıkla insanlarımız sadakaya muhtaç olmuştur. Tarımsal üretimde mazot, gübre, ilaç gibi girdilere yüzde 300’lere varan zamlar yapılırken, çiftçinin ürettiği ürün para etmez olmuş ve sonunda da üretemeyecek duruma düşen çiftçi iflasın eşiğine gelmiştir. Keza hayvancılıkta da yaşanan tablo aynıdır. Dışardan getirilen canlı hayvan ve dondurulmuş et nedeni ile köylünün hayvanı para etmez olmuş, fakat et fiyatları artmaya devam etmiştir. Alınan ağır vergiler ve halkın satın alma gücü düştüğü için her yıl on binlerce kişi sosyal yardımlaşma fonlarından dağıtılan yardım paketlerine muhtaç edilmiştir. Halen her türlü zorluğa direnmeye çalışan esnaf kesimi ise sattığı ürünün yerine yenisini koyamaz olmuş veresiye satışlar nedeniyle çektiği sıkıntılar had safhaya ulaşmıştır.”

Son olarak ekmeğe yapılan zammında vatandaşın belini büktüğünü belirten Sıtkı Gökalp, “18 Haziran tarihinde alınan bir kararla ilimiz sınırlarında ekmeğe yüzde 50 zam yapılmıştır. Yoksulluğa mahkum edilen halkımız bundan sonra ekmeği 60 kuruştan yiyecektir. Bunun sorumlusu fırıncı esnafımız değildir. Geçen yıl 1 torba unu 25 YTL’ye satın alan fırıncı esnafımız bugün 1 torba unu 50 YTL’ye almak durumundadır. Hiç şüphe yoktur ki bunun sorumlusu tarımı bitiren, halkı yoksullaştıran, üretimi bitirecek politikaların altına imza atarak birilerine rant kapısı açan bakanlardır. AKP iktidarıdır. Ülkemizi yabancı sermayeye peşkeş çeken, halkımızı sadakaya muhtaç eden mevcut hükümeti, elini halkımızın ekmeğinden ve onurundan çekmesi için uyarıyoruz” diye konuştu.

DHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 18:21:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?