5
Mayıs
2024
Pazar
SİVAS

Sıdkı Efendi (Sıdkı-i Sivasi)


Sıdkı Efendi (Sıdkı-i Sivasi)   (1809-1865) 

Divan Şairi. Yağcızade Ömer Sıdkı Efendi, 1809 tarihinde Sivas’ın Ferhat Bostanı Mahallesi’nde doğdu. İyi bir öğrenim gördü. 1833 yılında nüfus katibi idi, 1838 de Sivas Nüfus Mukayyiti oldu. 1839 da bu görevine “erbab-ı reşid ve fetanetten olduğu” gerekçesiyle Hafik ilçesi Görmaşlı Aşireti Nüfus mukayyitlikleri de eklendi.

Bir görevi de, avlusunda Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şahzade Beyazıt ve torunlarının gömülü bulunduğu Melik Acem Zaviyesi’nin türbedarlığı idi. Sıdkı Efendi kudretli bir divan şairidir. Henüz 28 yaşında iken Erzurumlu Emrah’ın takdir ve hayranlığını kazanmıştı. Gazellerinde çok başarılı olan Sıdkı, düşürdüğü tarihlerde ise çok ağdalı bir dil kullandı.

Şiirlerine yazmalarda ve eski cönklerde rastladığımız Sıdkı-i Sivasi’nin elimize ulaşan az sayıdaki koşmaları devrin modasına uyarak yazdığı düşünülebilir. Koşmaları da gazelleri gibi başarılı olup, dili Osmanlı kalem efendisine yakışır biçimdedir. Tapşırmalı şairlerle şiirleri karıştırılan Sivaslı Sıdkı’nın en çok Tarsuslu Sıdkı ile şiirleri karıştırılmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar