23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Tonlarca kabak yetiştirdi

Yörede seracılık çalışmalarının duayeni olarak bilinen, yetiştirdiği 100 kg lık kabaklarla dikkatleri üzerine çeken Mehmetbeyli Köyü’ müzün örnek çiftçilerinden Salim Salman, bahçesinde bulunan tonlarca kabağı satacak pazar bulamamaktan oldukça dertli….

Gerek yerel basında, gerekse ulusal basında yetiştirdiği kabaklarla ün yapan Salim Salman çeşitli şehirlerden kabaklara talep olmasına karşın aşırı nakliye maliyeti nedeniyle pazarlamada zorluklarla karşılaştığını belirterek, “Geçen gün Hürriyet Gazetesi’ nden yetiştirdiğim kabaklar ile ilgili yazıyı okuyan Zonguldak Ereğli’ den bir lokanta sahibi aradı.

Kabakları oraya götürüp göstermemi veya kendilerine bir adet kabak göndermemi istedi. Uzak olması dolayısıyla gidemedim. Ya kendileri gelecekti, ya da ben götüreceğim. Beğenirlerse onlara verme şansım doğacak. Şu ana kadar bir ses çıkmadı. Ayrıca Kırşehir’ den biri de, büyüğünden bir adet kabak istedi, onu da gönderemedim. Kargo parası , kabağın ücretini geçiyor. Marketlere başvurdum olumlu yaklaşmadılar. Geçen yıl Ankara Büyük Hal’ e götürdüm, orada komisyona girdim, sizin yetiştirdiğiniz kabaklar çok büyük, büyük kabakların fiyatı şu diye değerinden çok düşük bir fiyat verdiler. Kamyon tutup götürdüğüm için tekrar geri getiremedim ve çok düşük bir fiyata orada sattım. Bundan böyle kabakları çok büyütmeyeceğim. Şu an Sorgun’ da traktörle pazarlıyorum. Pazarlık usulü ile ben 20 isteyince müşteri 10 veriyor ve satıyorum. Bu yıl yaklaşık 20 ton kabak yetiştirdim” dedi.

Salim Salman, kabak haricinde yetiştirdiği ağırlığı yaklaşık 500 grama kadar çıkabilen kırmızı renkli dolma biber ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Ben sürekli kendini yenileyen ve yenilikler peşinde koşan bir çiftçiyim. Ağırlığı 500 grama kadar çıkabilen kırmızı renkli dolma biberler de yetiştirdim. Bu biberin dolması olmuyor ama, mangalda pişirilip tuzlanarak yenilebiliyor, garnitür olarak, çiğ köfte yapımında ve yeşil salatada kullanılabiliyor. Bunun haricinde İsrail’ den getirttiğim fazla su istemeyen bir ay çiçeği tohumunu da denedim, olumlu sonuç aldım. Seneye ekmeyi planlıyorum. Bir de timsah kabak ekimini deneyeceğim. Onun büyüklüğü fazla değil ama satışı kolay olacak sanıyorum.”
Her yıl değişik ürünleri denemeyi amaç haline getiren Salim Salman, destek olunmadığı gibi sürekli kendisini eleştiren köylülerinden yakınıyor ve:
“Köylülerimiz yazın çalışıp, kışın cami önünde elindeki çöple toprağı karıştırıp, yapılan işleri eleştirmekten zevk alıyor. Kış mevsiminde de yetiştirilecek ürünlerin olduğunu, para kazanılacak işler bulunabileceğini düşünemiyorlar bile. Ama ben bunu onlara da kanıtladım. Şimdi onlar da beni hayret ve takdirle izliyorlar. Bakalım bana benzeyecekler mi, çok merak ediyorum” diyor.

Gelecek yıl bodur elma ve kiraz yetiştiriciliği yapmayı da planlayan Salim Salman İlçe Tarım Müdürlüğü’ ne yetiştirdiği yaklaşık 80 kg lık bir kabağı bıraktığını ve İlçe Tarım Müdürü Rıza Gülmez ‘ den gelecek yıl için yapmayı planladığı bodur kiraz ve elma bahçesi için yardım istediğini belirterek sözlerini: “Ben İlçe Tarım Müdürlüğün’ den teknik konularda yardımcı olmalarını istedim. Şu an Tarım Müdürlüğü’ nün istediği şartlara uygun elimde 5 dönümlük bir tarlam var. Orasını gelecek yıl bu iş için ekime hazırlayacağım . Şu an iki öğrenci okutuyorum. Bunların masraflarını karşılamam için bölgemizde yetişebilen örnek ürünler yetiştirip pazarlamam gerekiyor. Bunda da kendime güveniyorum” diye tamamladı.

SORGUN POSTASI
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 11:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Osman Osmanli IP: 213.46.127.xxx Tarih : 14.01.2007 16:40:46
Sayin Amca, Bosa kurek sallamissin,sizin gibi bir ciftci Avrupada olsa odullendirilir cunku Turkiyede o kadar Ziraat muhendisleri var hic arastirma yapiyorlarmi bu kabaktan ne yapilir,veye gida uzerindeki uzman kisiler?Eger bizim bu caliskan ciftciler AB`de olsalar sirtlari yere gelmez.Saygilarimla.