5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

10 bin kişilik iftar

Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi ve Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, geleneksel hale gelen iftar yemekleri kapsamında 10 bin çiftçiye Ramazan boyunca iftar yemeği verecek.

Pan-Et A.Ş'de verilen ilk iftar yemeğine yönetim kurulu üyeleri ve bin 500 çiftçi katıldı. Yemek sonrasında ihale sonuçları ve kota hakkında üreticilere bilgi veren Mahmut Demir, "Amasya Şeker Fabrikası'nın 1997 yılında 600 milyar lira olan sermayesini önce 19 milyon YTL, daha sonra 43 milyon YTL'ye çıkarttık. Pancar Ekiciler Kooperatifi olarak Amasya Şeker Fabrikası'ndaki yüzde 23 olan hissemizi yüzde 71.5'e çıkartarak şirket yönetiminde tam söz sahibi olduk" dedi.

Çiftçilere ayni avans olarak 3 milyon YTL'lik şeker, 8 milyon YTL'lik suni gübre, 1 milyon YTL'lik pancar tohumu, 1 milyon YTL'lik mücadele ilaçları, 1 milyon YTL'lik malzeme avansıyla 18 milyon YTL nakdi avans ödendiğini ifade eden ve ödenen avansların toplamının 32 milyon YTL olduğunu belirten Demir, "2005-2006 kampanyasında tahmini pancar bedeli 53 milyon YTL olup, bugüne kadar bunun yüzde 61'ini nakdi ve ayni olarak çiftçilerimize ödedik" diye konuştu.

Uzanlar'ın el konulan fabrikalarından birisi olan ve BDDK tarafından şatışa çıkartılan Ladik Çimento'nun ihalesine de değinen Demir, "Ladik Çimento için 30 Eylül'de teklif verdik. 13 Ekim'de teklif veren 16 şirketin teklifleri açıldı. Biz 60 milyon dolara satışa çıkartılan fabrikaya 77.5 milyon dolar teklif verdik. Verilen en yüksek 5 teklif arasında olmadığımız için açık artırmaya katılamadık. Şeker Kurulu ile mahkemelik durumumuz olmasaydı daha yüksek rakam yazacaktık. Bu durum bizim cesaretimizi kırdı. TİGEM'e ait Gökhöyük Tarım İşletme Çiftliği'ni özelleştirme durumunda bünyemize katmak için çalışmalarımız da devam ediyor. Kömür İşletmeleri A.Ş'nin Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'ndeki hissesini kooperatif olarak almak için girişimde bulunduk, nedense ihale iptal edildi. İhale yenilendiğinde tekrar girişimde bulunacağız. Şeker Fabrikası bünyesindeki yıllardır kar etmeyen etil alkol fabrikasında 5-6 milyon dolarlık yatırım yaparak, bio-etanol ve bio-dizel üretmek için teklif alıyoruz. İnşallah çalışmalarımız bittiğinde çiftçilerimizin ihtiyacı olan bio-dizel kendi fabrikalarından karşılanacaktır" şeklinde konuştu.

Amasya Şeker Fabrikası'nın en az 90 bin tonluk şeker kotasına ihtiyacı olduğunu açıklayan Demir, fabrikanın deposunda bulunan şekerin satılması nedeniyle Şeker Kurulu'nun kendilerine ceza yazdığını ve cezanın kaldırılması için Şeker Kurulu'nu mahkemeye verdiklerini anlatarak, bu sene yağışların yetersiz olduğunu ve bunun da şeker pancarında verim düşüklüğüne neden olduğunu ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2005 Salı 12:32:09
Güncelleme :9 Kasım 2005 Çarşamba 14:45:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?