5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

AKM'de Kadın Hakları Paneli

Amasya Valiliği'nin Atatürk'ün doğumunun 125. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği "Cumhuriyet'in Türk kadınına getirdiği haklar" konulu panelde konuşmacılar, Türk kadınının Cumhuriyet'le birlikte elde ettikleri kazanımları anlattı. 

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele; Vali Celaleddin Lekesiz, Belediye Başkanı İzmet Özarslan, Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek, Büyükelçi İnci Tümay ve Amasyalı kadınlar katıldı. Panele, Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Karaca, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Banu Ergöçmen ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü konuşmacı olarak katıldı.

Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek yaptığı açış konuşmasında, "Türk kadınının siyasal haklardan yararlanmasında Atatürk'ün ileri görüşlülüğü, Türk kadınını dünya kadınının önüne geçirmiştir. 1930 yılında yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınan kadına, 1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. 1935 yılında yapılan ilk seçimlerde TBMM'ye 18 kadın milletvekili girmiştir. Cumhuriyet ile birlikte Türk kadınına verilen önem çerçevesinde kadının çeşitli mesleklerde, bilim ve teknolojide, toplumsal yaşamın ekonomi, sosyal, siyasal ve kültürel alanlarında yer alması bizzat Atatürk tarafından teşvik edilmiştir. Atatürk'ten güç alan Türk kadını, toplumsal yaşamın her alanında kendisini geliştirmiştir. Ülkemizde bu gelişmeler yaşanırken dünyanın yaşadığı ikinci büyük savaş sonrası, ülkeler yeni dünya düzeninin eşitlik, kalkınma ve barış ilmikleriyle oluşturulabileceği konusunda uzlaşmışlardır" dedi. 

Türk kadınlarının diğer ülkelerin kadınlarına oranla daha fazla haklara sahip olduklarını belirten Belediye Başkanı İsmet Özarslan ise, "Türkiye belli bir yere gelmiştir. Kadınlar her alanda kendilerini bariz bir şekilde başarılı hizmetler yaparak gösteriyor. Her alanda yüzde 25'in altında değiller. Türk kadınları diğer ülkelerin kadınlarından çok daha fazla hakka sahip. Amerika'da aynı işi yapan kadın erkek arasında ücret eşitsizliği var. Kadınlar daha az alır. Türkiye'de böyle bir şey yok. Bazen uygulamalarda eksiklik olabiliyor. Biz Türkiye'yi el ele, kol kola, kadın erkek demeden, Atatürk'ün verdiği hedefi yerine getirerek muasır medeniyet seviyesine getireceğiz. Eğitimli annelere çok ihtiyacımız var. Çünkü geleceğimizi annelere emanet edeceğiz. Anneler eğitimli olurlarsa çocuklarımız da çağdaş eğitime kendilerini adayacaklardır" diye konuştu. 

Toplumun ileriye gidebilmesi için ayrım yapmadan herkesin çaba sarfetmesi gerektiğini ifade eden Vali Celaleddin Lekesiz de, "Türk kadınına, Atatürk tarafından yerel seçimlerde seçme hakkı tanınmıştır, yine 1934 yerel ve genel seçimlerinde seçme seçilme hakkı verilmiştir. AB'ye üye olma süreci içerisinde gerek Anayasa'da gerekse diğer mevzuatlarda yapılan düzenlemelerde her çıkan kanun, tüzük ve yönetmeliklerde bir çeşit pozitif ayrımcılığın yapıldığını, kadınların lehine düzenlemelerin yer aldığını görüyoruz. Toplumun ileriye gidebilmesi için erkeğiyle kadınıyla herkesin enerjisini ortaya koyması gerekir. Türkiye, Atatürk'ün işaret ettiği büyük vizyonda, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma yolunda kadınıyla erkeğiyle geleceğe bir başka güvenle bakıyor" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 11:00:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?