5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Amasya konferansı

Amasya Protokolü’nün 86. yıldönümü nedeniyle Amasya Valiliği “Amasya Tamimi’nden Amasya Protokolüne” konulu bir konferans düzenledi.

20-22 Ekim 1919’da Amasya’da gerçekleştirilen Amasya Protokolü ile birlikte İstanbul Hükümeti...20-22 Ekim 1919’da Amasya’da gerçekleştirilen Amasya Protokolü ile birlikte İstanbul Hükümeti Kuva-i Milliye hareketini resmen tanımış oldu.

Kuva-i Milliye’nin etkisiyle kurulan Ali Rıza Paşa Hükümeti, Anadolu hareketi ile iyi ilişkiler içinde olmuş, Anadolu hareketi olan Kuva-i Milliye ile görüşmek için antlaşmaya varmıştı.

Tarihe “Amasya Görüşmesi” olarak geçen Amasya Protokolünde İstanbul Hükümeti Adına Salih Paşa, Temsili Heyet adına Mustafa Kemal, Rauf Bey ve Sami Bey bulunmuştu. Görüşmeler Amasya’da 20 Ekim 1919’da başladı ve üç gün sürdü. Görüşmeler sonrasında İstanbul Hükümeti, Sivas Kongresi’nde saptanan esasları kabul edecek, yurdun bölünmezliği, Türklerin çoğunlukta olduğu yerlerin işgaline izin vermeyecek, Mebusan Meclisi’nin toplanması ve Temsil Kurulunun rızası olmadan düşmanla barış görüşmelerine gidilmemesi gibi konularda İstanbul Hükümeti üzerine düşeni yapacaktı.

İstanbul Hükümeti Temsilcisi Salih Paşa, alınan bu kararları hükümete kabul ettireceğini, ettiremezse görevinden istifa edeceğini belirtti. Salih Paşa Mebusan Meclisi’nin toplanması konusunda hiçbir kararı kabul ettiremedi, görevinden de ayrılmadı.

Ancak Amasya Görüşmeleri sonucu imzalanan “Amasya Protokolü” ile Anadolu Hareketi İstanbul Hükümeti’nce resmen tanınmış oldu. Daha sonra İstanbul’un İngilizler tarafından işgali ve Mebusan Meclisi’nin kapatılması sonucu Ankara’da açılacak olan TBMM’nin yolu açılmış oldu.

Amasya Protokolü’nün 86. yıldönümü nedeniyle Amasya Valiliği “Amasya Tamimi’nden Amasya Protokolüne” konulu bir konferans düzenledi. 22 Ekim’de saat 14.00’te Kültür Merkezi Konferans Salonda gerçekleştirilecek konferansa 19 Mayıs Üniversitesi Amasya Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Semerci konuşmacı olarak katılacak.

Mükerrem Uzun - Kenthaber / Amasya
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 23:55:22
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 17:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?