5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Gündem Saraydüzü Kışlası

Atatürk'ün 12 Haziran 1919'da Amasya'ya gelerek Amasya Tamimi'ni deklare ettiği Saraydüzü Kışlası'nda, hangi binada tamimi yazdığı konusundaki şüpheler ortadan kalktı.

Atatürk'ün Amasya'ya gelerek Milli Mücadele'nin ilk kıvılcımı olan Amasya Tamimi'ni açıkladığı yer olan ve şu anda yerinde bulunmayan Saraydüzü Kışlası'nın yeniden yapılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat vermesinden sonra Amasya Valiliği ve belediye kolları sıvadı.

Saraydüzü Kışlası'nın asıl yeri jeolojik açıdan sakıncalı bulunduğu için Yavuz Selim Meydanı'nın arkasındaki alana yapılmasının kararlaştırılmasından sonra binanın aslına uygun yapılması için gerekli bilgi ve belgelerin temin edilmesi ve ilgili kuruluşlarla koordine sağlanması amacıyla oluşturulan komisyon, Ankara'da yapılan toplantıda binanın daha önceden bilinen ve resimlerdeki kubbeli bina olduğuna karar verdi.

Bina inşaatının başlamadan önce herhangi bir yanlışlığın olmaması için küçük bir araştırma yaptırdığını belirten Vali Celaleddin Lekesiz, "Amasya'da bulunan araştırmacılardan ve binayı gören yaşlı insanlardan öğrendiğimiz kadarıyla Atatürk'ün, Saraydüzü Kışlası içerisinde bulunan 2 binadan birisi olan komutanlık binası yani bizim bildiğimiz ve maketlerdeki binada Amasya Tamimi'ni yazdığını tespit ettik. Bunun daha bilimsel olarak araştırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptığımız başvuru sonucu oluşturulan komisyon konuyla ilgili bir araya geldi" dedi.

Genel Kurmay Başkanlığı, Amasya Valiliği, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, Gazi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara Valiliği, Anıtkabir Komutanlığı, Amasya Belediye Başkanlığı ve Tarih Vakfı yetkililerinden oluşan komisyon tarafından yapılan toplantıya, Amasya'yı temsilen Belediye Başkanı İsmet Özarslan, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gül ve Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü araştırmacı-yazar Hüseyin Menç katıldı. Komisyon, Atatürk'ün Amasya Tamimi'ni maketlerdeki ve 1933 yılında çekilen resimlerdeki üstü kubbeli komutanlık binasında yazdığını belirledi. Komisyon, 1 ay sonra binanın iç dizaynının belirlenmesi için yeniden bir araya gelecek.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 15:03:26
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 18:12:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?