5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Meray işçileri grevde

Amasya'nın Merzifon İlçesi'nde bulunan Meray Yağ Fabrikası'nda çalışan 78 sendikalı işçi, işverenle uzun zamandır süren görüşmelerde anlaşma sağlayamayınca grev başlattı. 

Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Öz Gıda-İş Sendikası'na bağlı işçiler ile Meray Yağ Fabrikası yetkilileri arasında uzun zamandır yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç çıkmadı. Öz Gıda-İş Sendikası'na bağlı 78 işçi, grev kararı alarak üretimi durdurup fabrikanın girişinde beklemeye başladı. 78 tanesi sendikalı, 16 tanesi kapsam dışı olmak üzere toplam 94 işçinin çalıştığı Meray Yağ Fabrikası'nın çalışır halde olması durumunda aylık olarak Merzifon'a yaklaşık 300 bin YTL girdi sağladığını ifade eden Fabrika Müdürü Abdullah Küçük, fabrika çalışmadığı için Merzifon'un böyle bir girdiden mahrum kaldığını söyledi. 

Grevi tasvip etmediklerini, en kısa sürede bitmesi için çaba sarf ettiklerini söyleyen Abdullah Küçük, "Öz Gıda İş Sendikası ile bugüne kadar yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri olumlu sonuçlanmadı. Yasal prosedür gereği grev kararı aldılar. Biz de ayın 12'sinden itibaren lokavt kararı aldık. Görüşme safhasında bu işi bitirmeyi arzu ederdik. Personellerimiz, yüzde 12.99'luk zammı kabul etmeyerek daha fazlasını istediler. İmkanlarımızı sınırlayarak bu noktaya kadar getirdik. Burada çalışan 94 personelimizin haricinde Merzifon Taşıyıcılar Kooperatifi'nden 10 kamyona günlük iş veriyoruz. Bakım onarımlarımızı Merzifon Küçük Sanayi Sitesi'nde yaptırıyoruz. Yemekhaneye aldığımız malzemeleri dahi Merzifon'dan alıyoruz. Dolayısıyla ayda 300 bin YTL gibi bir katkı sağlıyoruz. Grev süresince bunların hiçbiri olmayacak. Fabrikada şu anda üretim durmuş vaziyette. Yasal hakları olan grev haklarını kullanıyorlar. Verdiğimiz ücretlerde en düşük alan 700 YTL, en yüksek alanda bin YTL, kıdemine, vasfına göre ücret veriyoruz. Tasvip etmediğimiz bir olay, inşallah en kısa sürede anlaşarak fabrikamız yeniden üretime geçer" dedi. 

Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Öz Gıda-İş Sendikası Meray Yağ Fabrikası'nda 20 yıldır örgütlü olduğunu söyleyen ve bu zamana kadar 3 grev yapıldığını belirten Öz Gıda-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Settar Aslan, "Grev hiçbir zaman amaç değildir, grev araçtır. Yapılması gerektiği zamanda yapılması gereken bir araçtır. Ne yazık ki bu arkadaşlarımız makinelerin başında olmaları gerekirken, kapının önündeler. Bu sevindirici bir olay değildir. Çünkü bu insanlar buraya üretmek için geliyorlar, grev yapmak için gelmiyorlar. Ne yazık ki karşı taraf kollektif hakkı kullanmamakta. Biz üretim için, üretmek için buradayız. Biran önce kör inattan vazgeçip bu grevi masa başında bitirerek arkadaşlarımızın işlerinin başına dönmelerini arzu ediyoruz. İşverenin olmazsa olmaz inadından vazgeçip esnemesini bekliyoruz. Biz çalışmak üretmek istiyoruz. İşveren yüzde 12.99 veriyor ve 'Bundan başka oynamam' diyor. Bu inadın kırılması lazım. Biz son olarak yüzde 21 zam talep ettik. Aramızda 8 puanlık bir fark var. Maalesef bu fark bu kadar üretimimin cirosu içerisinde tolere edilmeyecek bir fark değildir. Ama maalesef bu greve sürüklenmiş olduk" diye konuştu. 

Jandarma ve polislerin geniş güvenlik önlemi aldığı grevde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, işçiler fabrika önünde beklemeye başladı.
iha
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 14:01:46
Güncelleme :6 Ekim 2006 Cuma 15:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?