5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tarih karanlıkta kalmayacak

Amasya Valisi Celaleddin Lekesiz, Amasya'daki kültür varlıklarının tamamının profesyonel bir anlayışla ışıklandırılacağını söyledi.

2005 yılında Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaları anlatan Vali Celaleddin Lekesiz, "Atatürk'ün Amasya Tamimi'ni imzaladığı yer olan Saraydüzü Kışlası'nın aslına uygun biçimde yeniden yapılarak ilimize kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Saraydüzü Kışlası'nın yapımı için Sofular Mahallesi Çukur Bahçe mevkiinde alınan yerde kamulaştırma çalışmaları başladı, en geç haziran ayında bitmesi hedefleniyor. Taşınmaz kültür varlıklarının onarımıyla ilgili yönetmelik gereğince ilimizdeki özel mülkiyete bağlı 32'si merkezde, 6'sı Merzifon'da olmak üzere toplam 38 konutun dosyası valiliğimiz tarafından bakanlığa gönderildi ve 31 dosya bölge kurulu tarafından onaylandı.

25 dosya için Amasya Belediyesi hesabına 267 bin 42 YTL, 6 dosya için Merzifon Belediyesi'ne proje bedeli olarak 68 bin 207 YTL aktarıldı. Turistlere rehberlik hizmeti vermek üzere Halk Eğitim Merkezi ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği içerisinde turizm danışma elemanı yetiştirme kursu düzenlendi" dedi.

2006 yılında kentte kültür varlıkları bakımından önemli çalışmalar yapılacağını ifade eden Vali Lekesiz, "Birincisi Saraydüzü Kışlası'nın yapımının önemli aksilikler olmadığı sürece 12-22 Haziran tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanımızın katılımıyla temelini atmayı hedefliyoruz. Yine 2006 yılında Kral Kaya Mezarları'ndaki Hekimoğlu Hamamı'nın restorasyonu tamamlanmış olacak. Ferhat Su Kanalı çevre düzenlemesini bitirmeyi hedefliyoruz. Amasya Müzesi'nin onarımı ve çevre düzenlemesi, Harşena Kalesi ve Kral Kaya Mezarları'nın onarımı, Merzifon İlçesi'ndeki eski Ermeni Kilisesi binasını onararak kültür merkezi olarak kullanmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Tanıtım ve görselliğe önem verdiklerini, bu nedenle Amasya'da bulunan kültür varlıklarının tamamının profesyonel bir şekilde ışıklandırılacağını açıklayan Vali Lekesiz, "Pek çok yere nasip olmayacak kadar tarihi kültür mirasına sahibiz. Bunları sergilemeyi bunun önemine, derinliğine uygun şekilde gerçekleştiremedik. İldeki kültür varlıklarının tamamını profesyonel bir anlayışla ışıklandırma düşünüyoruz. Başta Amasya Kalesi ve Sultan Bayezid Camii olmak üzere kültür varlıklarımızı bir bir aydınlatacağız" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 13:11:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?