5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tarihi eser krizi

Amasya Bayezid Halk Kütüphanesi'nden 1992 yılında Ayşegül Tecimer'in adının da karıştığı hırsızlık olayında çalınan ve bulunduktan sonra eski Vali Hüseyin Poroy'un girişimleriyle kütüphanedeki yerini alan eserlerin de aralarında bulunduğu elyazması eserlerin Konya'ya gönderilmek istenmesi krize neden oldu.

Bayezid Halk Kütüphanesi'nde özel güvenlik sistemiyle korunan tarihi elyazması eserlerin Konya'daki Elyazması Eserler Kütüphanesi'ne nakledilmek istenmesi üzerine Amasya Valiliği, eserlerin ilde kalması için gerekli girişimleri başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan eserlerin Amasya'da kalmasını isteyen Valilik, bunun daha doğru olacağı yönünde görüş bildirdi. Bayezid Halk Kütüphanesi'nde 2 bin 500 adet elyazması eserin bulunduğu öğrenilirken, eserlerin güvenlik ve korunma açısından Konya, Ankara ya da İstanbul'da bulunan Elyazması Eserleri Kütüphaneleri'ne nakledilmek istenmesinin haksızlık olduğu vurgulandı. Amasya'nın tarihi bir şehir olduğu ve tarihiyle dünya milletlerinin ilgisini çektiği belirtilerek, kütüphanede güvenliği arttırıcı tedbirlerin nakil isteğinden önce gelmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Amasya'daki konunun uzmanları, "Aslında düşünenler doğru düşünmüş. Her ilde ayrı ayrı güvenlik önlemi alınacağı yerde tarihi el yazmalarının belli illerde toplanacak olması güzel. Ancak Amasya'da elyazması eserler konusunda Konya, Ankara ve İstanbul statüsünde olmalı. Zira, Amasya'nın elinde 3-5 elyazması eser yok ki. Sadece Bayezid Halk Kütüphanesi'ndeki elyazması eser sayısı 2 bin 500'dür ve çok da iyi korunmaktadır. Tarih kokan, İslamiyet'in ve Osmanlı'nın izlerinin en belirgin şekilde bulunduğu ve yaşandığı bir şehirden bu havaya has tarihi elyazmalarının götürülmek istenmesi doğru bir karar değildir. Amasya'nın önemini kavrayamayanlara sözümüz yoktur. Ancak, şehzadeler şehri Amasya elyazması eserlerini vermeyecektir" dedi.

Bu arada, Amasya'da elyazması eserleri okumak isteyenlere kitapların CD'sinin verildiği kaydedildi. Dijital kameralı sistemle CD'ye aktarılan kitapların böylece yıpranmasının önüne geçildiği öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2005 Salı 14:51:10
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 18:10:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SEBATİ KARAKÖSE IP: 82.45.255.xxx Tarih : 11.10.2005 18:50:57
Amasya ve onun elindeki tarihe sahip çıkanları tebrik ediyorum.Kültür ve turizm bakanlığı yetkililerinden de Beyazıt kütüphanesine de özel koruma ve güvenlik sistemi kurmalarını öneriyorum.Doğru...! Amasyanın;Tarih, Turizm ve kültür bakımından; Konya, Ankara ve İstanbuldan bir eksikliği vardır.O da Amasyanın tanıtımıdır.Diğer bir çok konuda ''MEDENİYETLER VE UYGARLIKLAR BEŞİĞİDİR AMASYA''.Diğer bir tabirle de ''YASANILAN DÜNYANIN TEK AÇIK MÜZESİDİR'' Siyasi hesapları bırakın, gelin Amasya ve Amasyalıyı da hak ettiği yere koyun, beyler bu işin birde toprağın altı var!..Saygılarımla...