5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tarihi proje hayata geçiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Amasya ziyaretinde yapılması talimatını verdiği Saraydüzü Kışlası'nın Nisan ayında temelinin atılacağı bildirildi. Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için Samsun'a çıkmasından sonra 12 Haziran 1919 tarihinde Amasya'ya gelerek Amasya Tamimi'ni deklare ettiği yer olan Saraydüzü Kışlası'nın yeniden yapılması için gerekli çalışmalar tamamlandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Amasya'ya yaptığı ziyarette, Belediye Başkanı İsmet Özarslan tarafından kendisine hediye edilen Saraydüzü Kışla tablosunu incelediği esnada kışlanın yerinde olmadığını öğrenerek, yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine talimat vermesinden sonra Yavuz Selim Meydanı'nda belirlenen yere yapılması için çalışmalar başladı.

Belediye Başkanı İsmet Özarslan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un bu konuya büyük önem verdiğini ifade eden Vali Celaleddin Lekesiz, "Saraydüzü Kışlası'nın içerisinde ne olduğuna ilişkin bir kayıt ve bilgi yok. Yavuz Selim Meydanı'na alt yol, Yassı Kaya üzerine asansörlü bir otel ve Saraydüzü Kışlası'nın aynı mimaride bir örneğiyle birlikte bir bütün halinde kongre merkezi yapmayı planladık. Yapılacak binaların maketleriyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile görüştük. Deyim yerindeyse mest oldu. Bu konuyla ilgili gerekli ödeneği çıkartacaklarını belirterek, işin gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması konusunda yetkililere talimat verdi. İçerisinde kapalı otopark, sergi salonları, Amasya Tamimi'nin yer aldığı ve balmumu heykellerin bulunduğu Cumhuriyet Tarihi Müzesi, 300 kişilik bir konferans salonu olacak binanın temelini önemli bir aksilik olmaması durumunda Nisan ayında atmayı planlıyoruz" dedi.

Bu projenin Amasya için bir prestij projesi olduğunu ifade eden Başkan İsmet Özarslan ise, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan bu konunun üzerinde önemle duruyor. Kendisine hediye ettiğimiz Saraydüzü Kışlası'nın tablosunun makam odasında asılı olduğu söyleniyor. Yapılacak çalışmayla ilgili istimlak bedelleri, istimlak çalışmalarının başlamasıyla birlikte bize gönderilecek. Yassı Kaya üzerine yapılacak otel için bir yatırımcıyla yakın bir zamanda görüşeceğiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 12:53:49
Güncelleme :9 Eylül 2005 Cuma 12:56:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?