2
Haziran
2024
Pazar
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Hayvanlarıyla mahsur kaldılar

Artvin'in Ardanuç İlçesi'ne bağlı Meşeli Köyü'nün Bereketli Yaylası'nda kar yağışı sebebiyle mahsur kalan 7 aile 800 küçükbaş, 100'e yakın da büyükbaş hayvan ile köylüler, jandarma ve köy hizmetleri ekiplerinin çabaları sonucu kurtarıldı.

Ardanuç İlçesi'ne 50 kilometre uzaklıkta bulunan Bereket Yaylası'na önceki gece aniden kar yağması sebebiyle mahsur kaldıklarını ilçedeki yakınlarına duyuran köylüleri kurtarmak için İlçe Jandarma ve Köy Hizmetleri ekipleri ve bazı köylüler seferber oldu. Yaklaşık 1 metre kalınlığa ulaşan kar sebebiyle kapanan 20 kilometrelik bölümdeki yolu açmaya çalışan köy hizmetleri ekibi , greyderin arızalanması sonucu çalışmayı yarıda bıraktı.

Yaya olarak ulaşılmaya çalışılan yaylada köylüler, yolun açılmadığını görünce büyükbaş hayvanları karlı zemine sürerek kendileri de arkadan gelmek suretiyle ilçeye dönmek için hareket etti. Bu sırada jandarma ekipleri yaya yürüyerek yaylaya ulaşmaya çalıştı. İlçeden hareket eden ekiplerle köylüler, yayladan 7 kilometre uzaklıkta buluştu.

Bu sırada yürüyemeyecek kadar üşüyen çocuklar ve kuzular atların heybelerine ve jandarmanın araçlarına konularak ilçeye indirildi. Bazı hayvanları ise köylüler omuzlarında taşıdı. Yaya olarak köye götürülmeye çalışan ve 1 gündür aç kalan hayvanların kar üzerinde bulunan ağaçların yapraklarına saldırdıkları gözlendi.

Bereketli Yaylası'ndan köylerine dönen vatandaşlardan Sakıp Gündüz, Teciye Gündüz, Ayşe Yavuz, Şentürk Akdemir yaylada mahsur kaldıklarını belirterek, hayvanların yağan kar sebebiyle aç kaldığını, zorlu ve korku içinde geçen yolculuklarının yaklaşık 10 saat süreceğini ifade etti. Köylülerden Ayşe Yavuz, Atatürk'ün köylünün milletin efendisi olduğunu söylediğini belirterek, "Bizim halimiz bu işte. Korku içerisinde yürüyoruz" dedi.

Teciye Gündüz isimli bayan da, "Çektiğimiz bu kadar sıkıntıya rağmen hayvanlarımız para etmiyor. Biz hayvanlara muhtacız. Tek geçim kaynağımız budur. Çocuklarımız okusun diye bu hizmetkarlığı yapıyoruz. Çocuklarımın biri İzmir'de, biri Ankara'da okuyor. Çocuklarımızı topluma kazandırmak için biz bu çileyi çekiyoruz. Kimse derdimizi bilmiyor. Zor şartlar altında geçim yapıyoruz. Önce sığırlar yola çıktı. Peşine küçükbaş hayvanlarla biz yürüdük" diye konuştu.

Şentürk Akdemir isimli vatandaş da, yaylada bir köpek yavrusu, arı kovanları, 1 hasta buzağısı ve tavuklarının kaldığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2005 Perşembe 23:00:21
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 23:06:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oya karahan IP: 85.98.169.xxx Tarih : 23.05.2006 17:07:18
bende samsun bafrada okuyorum.bu aile gibi birçok aile aynı durumda. benim ailemde beni ve kardeşlerimi topluma kazandırmak için çabalıyorlar .lütfen ardanuç ilçesinin gelişmesi için çabalıyalım. herşey biz ardanuç halkının elinde teşekkürler...