Artvin'in Borçka İlçesi'nde ölen yaşlı bir kadının cenazesi, Camili bölgesindeki yolu kardan kapalı Maral köyüne dozerin arkasına bağlanan pikap, daha sonra kızakla ve omuzlarda çığ korkusuna rağmen zorlukla götürülerek toprağa verildi.
Borçka İlçesi'ndeki evinde 9 Mart Perşembe günü geçirdiği ani rahatsızlık sonucu Borçka Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı sırada ölen 90 yaşındaki Ayşe Özdemir'in cenazesi toprağa verilmek üzere Borçka'nın Maral köyüne götürülmek istendi, ancak 15 kilometrelik yolun kardan kapalı olması sebebiyle Artvin Valiliği'nden yardım istendi. İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından yöreyi iyi bilen Ayhan Yavuz isimli operatör öncülüğündeki dozer, arkasında da pikap ve bir kaç araçla birlikte cenaze Borçka'dan yola çıkarıldı. Yer yer 2 metreyi bulan kar kalınlığı bulunan bölgede dozer bir taraftan yolu açarken diğer yandan da cenazeyi taşıyan pikap peşinden bir süre devam etti. Ancak tipi sebebiyle yol zaman zaman ulaşıma kapanırken konvoy Yoyladığı yöresine zorlukla ulaşabildi.
Buradan tahta kızağa konan cenaze bir süre konvoyda bulunan 15 kişinin yardımıyla Atanoğlu köyünün zirvesinden çekilerek taşındı. Daha sonra da 2 kilometre omuzlarda karlara bata çıka ve çığ tehlikesi hiçe sayılarak Camili bölgesindeki Maral köyüne 5 saatlik yorucu ve tehlikeli maceradan sonra ulaşıldı.
Köye giderken Düzenli köyü muhtarı Osman Önder, bir ara ayağının kayması sonucu uçuruma giderken son anda yanındaki köylüler tarafından zorlukla kurtarıldı.
Köylülerin de yardımıyla alınan Ayşe Özdemir cenazesi, önceki gün ikindi namazında kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.
Bu arada, doğum sancısı çektiği için Batum sınırından Türkiye'ye getirilen Hanife Aydın isimli hamile kadın, "Gürcistan'ın Batum sınırında kamyon kasası üzerinde Borçka'ya getirildim, burada doğum yaptım ve bir ay sonra da kar üstünde bebeğimle evime dönüyorum" dedi.
Maral köy muhtarı Hasan Şimşek, "Avrupa aya çıkıyor ama maalesef biz yerde yürüyemiyoruz. Bu kaderimiz Allah'tan değil, yetkililerin bize verdiği azaptır. Yaşadığımız bu çile ne zaman sona erecek doğrusu merakla bekliyoruz. Camili bölgesindeki köylüler olarak yıldır bu çileyi çekiyoruz. Eskiden yapılan referandumla 18 köyümüzün bir kısmı Rusya'yı, biz ise Türkiye'yi tercih etmiştik. Bizim kaderimiz böyle mi olacaktı? Bu memlekette ölüm bile bir kurtuluş değil" diye konuştu.
Artvin Valiliği tarafından kış aylarında yolun açık tutulması için tahsis edilen dozerin zimmetlendiği Kayalar köyü muhtarı Ayhan Yavuz ise şunları söyledi:
"Yıllarca çektiğimiz çilenin yerinde görülmesi için bakanlarımız ve diğer yetkililerimiz, bu yöreyi bizzat yerinde inceledi ve bize tünelin yapılacağını taahhüt etti. Yöremize gelen bakan değişti ve bizim işlerde yine aksadı. Umarız verilen sözler yerini bulur ve biz de bu çileden kurtuluruz. Ben olumsuz hava şartlarına katlanarak yanımda 2 köpekten güç alarak karları eşiyoruz, geçtiğimiz yer ise çok riskli, her an çığ inebilir. Ama biz buna aldırış etmiyoruz".
Yaz aylarında 4 bin nüfusa ulaşan bin 800 rakımdaki Camili bölgesinde, kış mevsiminde tam bir çile yaşanıyor. Borçka ile ulaşımı kesilen köyde, acil durumlarda Gürcistan Hükümeti'nden alınan izin belgesiyle yurt dışına çıkılıp daha sonra Sarp Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş veya çıkış yapılabiliyor. Bu yolu denemek istemeyenler de karla kaplı 45 kilometrelik yolun 15 kilometre yaya olarak geçiyor. Camili-Borçka arasındaki yolun yer yer 45 ila 55 kilometreyi bulan 5 ila 10 kilometresi kar nedeniyle her yıl kapanıyor.
.
Yayın Tarihi :
12 Mart 2006 Pazar 13:59:07
Güncelleme :12 Mart 2006 Pazar 14:05:15