23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Dededen toruna bal üretimi

Artvin'in Şavşat İlçesi'nde dede ve torunu, yıllardır bal üretimi yapıyor. Dede Hasan Köse ve torunu Muhammet Ali Köse, saf bal üretimi konusunda başarı sağladıklarını iddia etti. İşi oldukça ciddiye alan 75 yaşındaki Hasan Köse, torunu Muhammet Ali Köse'yle (30) birlikte bal üretiminde hijyene ve teknolojiye önem vererek, tesisi mikroplardan ve zararlı maddelerden arındırıp, gerekli her türlü çalışmayı yaptığını söyledi.

Tarım Bakanlığı'nın bal eylem planı kapsamında balda kalıntı izleme programı çerçevesinde üretim yaptığını anlatan Hasan Köse, ürettikleri balın saf olduğunu ve bunu belgelerle kanıtlandığını ifade etti. Köse, aracılık tecrübelerini ise şöyle sıraladı:
"Bazen arıların çiçeklerden bal alırken çiçeklerin topraktan beslendikleri için toprakta bulunan bazı çinko, kurşun, magnezyum gibi maddeleri alabiliyor. Bunu engellemenin yolu, sürekli tahlil yaptırılarak bal üretimi esnasında o bölgenin değiştirilmesidir. Bölgedeki flora durumuna göre yılda 4-5 yer değiştirilmesi gerekir. Balı aldıktan sonra sır alma tezgahında yapılan çalışmadan sonra bal süzme makinesiyle çerçevedeki bal süzülür. Asıl sorunun buradan sonra başlar. Balın saf bal olabilmesi için termostatlı dinlendirme tesisine mutlaka konulması gerekmektedir. Tarım Bakanlığı görevlilerinin önermiş olduğu bu makine, balı belli bir ısıya geldikten sonra otomatik olarak kapanır. Bal içerisinde bulunabilecek zararlı maddeler üste çıkar. Böylece binlerce çiçekte bulunabilecek zararlı maddelerin baldan çıkışı sağlanarak saf bal üretilmiş olur. Termostatlı dinlendirme tesisine konulmayan bal saf bal değildir. Bütün bu işlere önem verilerek yaptığımız için balımızın satışı kolay olmaktadır. Kaliteli bal üretimi yaptığımız için pazarlama sıkıntısı çekmeyerek çevre tarafından tüketilmektedir."

Toplam 210 kovanla yıllardır bölgede arıcılık yapan dede-torun sezonun iyi olması halinde yıllık 4 ton bal üretip satışa sunuyorlar. Öte yandan 75 yılda hiç doktora gitmeyen doğa hayranı arıcı dedenin dinçliği herkesin dikkatini çekiyor. Hasan Köse, "Daha en az bir 75 yıl daha yaşayabileceğimi ümit ediyorum. Yaz veya kış üç katlı evin 3. katının balkonun da yatıyorum. Ben doğayı seviyorum, doğayla gece ve gündüz iç içe olabilmek için uyuyabileceğim yer olarak balkonu seçiyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2005 Perşembe 16:59:27
Güncelleme :13 Ocak 2006 Cuma 10:22:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gülcemal GÖKÇE IP: 85.99.58.xxx Tarih : 18.10.2005 13:27:57
Kıymetli hemşerimi canı gönülden kutluyorum.Biz Artvinliler öğünmek gibi olmasın ama gerçeği söylemek gerekirse Türkiyede üretken toplumuz.Sayın dememede bu yakışır.Ricam şu ki doğanın dengesini bozdurmayınız.Hele hele ağaç kesimine şiddetle karşı çıkınız.İzmitten sevgiler selamlar.