16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Dinozor avcıları Bartın'da

Fransa Paris Tabiat Tarihi Müzesi Paleontoloji Bölümü ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) gelen 5 kişilik uzman ekip, daha önce Bartın'da dinozorların yaşadığının tespit edilmesinin ardından Çakraz, Arıt ve çevresinde dinozor fosili arama çalışmalarına başladı.

Bartın'da 200 milyon yıl öncesine dayanan kaya ve şekillerin bulunması üzerine başlatılan çalışmalar sonrasında bölgede dinozorların yaşadığı tahmin ediliyor. Paris Tabiat Tarihi Müzesi Paleontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevket Şen, dinozor ve sürüngen uzmanları Sophie Sanchez, Alain Ronan ve Sebastian Steyer ile İTÜ Avrasya Yer Bilimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz, Çakraz, Arıt ve çevresinde dinozor fosili arama çalışmalarına başladı. 5 kişilik ekip, öncelikle dinozor fosili veya izlerini bulmaya çalışacak. Prof. Dr. Okan Tüysüz, Bartın ve çevresinde 200 milyon yaşında kayaların bulunması üzerine tahminle yola çıktıklarını ve çalışmalar sırasında dinozor fosilleri bulacaklarına inandıklarını belirtti.

Fransa Paris Tabiat Tarihi Müzesi ile İTÜ'nün ortaklaşa olarak yürüttüğü çalışmaların ilk etapta 10 gün süreceğini kaydeden Tüysüz, "Amacımız dinozor fosili bulmak. Çevredeki kaya ve oluşumlarına baktığımızda Avrupa'da dinozor yaşayan bölgelerdeki aynı özellikleri taşıdığını gördük. Kayaların oluşma dönemlerinde çok sıcak bir iklim ve zaman zaman yağışların olduğu tespit ediliyor. Yurt dışında bu konunun uzmanı olan Paris Tabiat Tarihi Müzesi'nden arkadaşlarımız geldi, çalışmalarımız başladı. Kayaların aralarında dinozor fosili veya izlerini tespit ediyoruz. Batıda Bartın, doğuda ise Kastamonu Azdavay bölgesinde araştırma yapacağız. Dinozor fosili bulursak, tüm dünyanın dikkati buraya çekilecektir" dedi.

Fransa Paris Tabiat Tarihi Müzesi Paleontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şevket Şen ise, bölgede dinozor ve benzeri sürüngen ya da başka canlıların yaşadığını tahmin ettiklerini, bölümünde çalışan ve uzman olan en iyi araştırmacılarla Bartın'a geldiklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2005 Perşembe 15:37:10
Güncelleme :19 Eylül 2005 Pazartesi 07:03:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?