17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

'Tarihi evlere sahip çıkılsın'

AKP Bartın Milletvekili Asım Kulak, Bartın için tarihi evlerin öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, bu evlere sahip çıkılmasını istedi

AKP Bartın Milletvekili Asım Kulak yaptığı açıklamada, tarihi binaların Bartın için önemli olmasına rağmen, şehrin tarihi dokusunda çok büyük tahribatların yapıldığını söyledi. Kentteki imar sorununu çözmek için, tarihi mimari dokunun zedelendiğini dile getiren Kulak, "Tarihi bir Bartın evi sanki Bartın şehrinin tapu senedi gibidir. O evin sahiplerinin yüzlerce, binlerce yıldan beri bu topraklarda yaşadığının kanıtıdır. Ama gelin görün ki, Bartın'ın tarihi dokusunda çok büyük tahribatlar yapılmıştır. Belediyelerce şehrin dışında yeni ve düzenli yerleşme yerlerinin oluşturulması, iş merkezlerinin kurulması, hipermarket alanlarının belirlenmesi, gecekondu önleme bölgelerinin tespit edilmesi gibi kentleşmeye sağlıklı çözümler getirmek yerine, bugüne kadar bir çok tarihi kentte olduğu gibi imar sorununa çözüm bulmak adına tarihi mimari doku zedelenmiştir. Açılan yetersiz yollar ve şehir içinde yapılan devasa binalarla şehir içi sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale gelmiştir. Bu olumsuz koşullar belirli dönemlerde daha da ivme kazanmıştır. Böylece tarihi doku üzerindeki baskının daha da artmasına neden olmuştur" dedi.

Tarihin korunmasının turizmi canlandırmak amacıyla da gerekli olduğunu hatırlatan Milletvekili Kulak, "Turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi bakımından Bartın evlerinin korunması, Bartın ırmağının korunması, Bartın su böreği, Amasra salatası gibi değerlerin tanıtılması, insani davranışların yaşam biçimi olarak kabullenilmesi, ahilik ilkelerini benimsemiş esnaflık anlayışının ticari yaşama hakim olması çok önemlidir. Tarihi, mimari yapıyla uyumlu olmayan yapılaşmaya göz yuman, etik ve estetik değerleri göz ardı ederek salt ticari kazancı ön planda tutan bu olumsuz eylemlerle insanları zor nefes aldıkları şehirlerde yaşamaya mahkum eden resmi ve sivil görevliler de büyük vebal taşıyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 23:04:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?