30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Aile hekimliği uygulaması başladı

Bayburt’ta aile hekimliği uygulaması başlatıldı.

İl sağlık Müdürlüğü’nde yapılan açılışa Vali Kerem Al, İl Jandarma Komutanı Alb. Bülent Çakar, Belediye Başkanı Bekir Çetin, Vali Yardımcıları Erkan Karahan ve Polat Kara, İl Genel Meclis Başkan ve Üyeleri, daire amirleri ve sağlık müdürlüğü çalışanları katıldı.

Aile hekimliği hakkında bilgi veren İl sağlık Müdürü K.Kadri Karaoğlu; “İlk olarak 2005 yılında Düzce’de uygulamaya başlatılan Aile Hekimliği 2006 yılında 10 ilde ( Adıyaman, Bolu, Denizli, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Isparta, İzmir ve Samsun) ve 2007 yılı içerisinde ilimizin de içerisinde bulunduğu 11 ilde pilot uygulama olarak başlatılmıştır.

Bir tıp disiplini olan aile hekimliğinden esas kastedilen bireylerin ve aile fertlerinin ikametlerinin yakınlarında yada en kolay şekilde ulaşabileceği bir yerde sağlık hizmeti alabilecekleri hekimlik uygulamasıdır. Bakanlığımızın talimatları ile yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde sağlık ocağı bölgeleri baz alınarak ilimiz tekrar değerlendirilmiş halkımızın mevcut sağlık ocaklarını kullanma alışkanlıkları, karayolları ve toplu taşıma güzergahları göz önüne alınarak 19' u merkezde 2’si Aydıntepe, 3’ü Demirözü ilçesinde olmak üzere toplam 24 Aile Hekimliği sorumluluk bölgesi tespit edilmiş, gezici sağlık hizmeti verilecek yerleşim yerleri planlanmıştır. Ayrıca Demirözü, Aydıntepe ve Merkez ilçe olmak üzere 3 Toplum Sağlığı Merkezi planlaması yapılmıştır. Hekimlerimize ve yardımcı sağlık personelimize birinci aşama eğitimleri Erzurum’da yapılmıştır. Mevcut binalarımızı ihtiyacın tamamına cevap vermekte gerekli fiziki ve teknik donanımları sağlanarak hizmete hazır hale getirilmiştir.Hekim başına ortalama nüfus 3 bin 126 olarak belirlenmiştir."dedi.

Vali Kerem Al da; “Aile Hekimliği uygulaması modern, ülkelerde yıllardır kullanılmakta olan bir tıp disiplinidir. Sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlarımız da bu sistem sayesinde ücretsiz olarak Aile Hekimlerinden hizmet alabileceklerdir. Hekimlerimizin ekonomik durumları düzeltilerek mağduriyetleri de giderilmiş olacaktır. "diye konuştu.

Aile hekimliği hizmeti verilecek hizmet binasını inceleyen Vali Kerem Al, burada İl Sağlık Müdürü Dr. K.Kadri Karaoğlundan, ilde yapılan sağlık çalışmaları hakkında bilgi aldı.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 14:00:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?