30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Fındık üreticisine uyarı!

Tarım Sigortaları Havuzu Giresun Bölge Müdürlüğü, fındıkta yaşanabilecek doğal afet zararları için üreticileri sigorta yaptırmaları konusunda uyardı.

Değişen iklim şartları ve beklenmedik doğal afetler sebebiyle tarım sigortalarının artık ciddi bir ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Tarsim Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, 2014 yılı poliçe tanzimlerinin başladığını belirtti ve üreticiyi vakit kaybetmeden sigorta yaptırmaya davet etti.

Yaşaroğlu "Fındık üreticilerinin, üretim sezonu boyunca don, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, sel ve su baskını gibi doğal risklerden ne denli olumsuz yönde etkilendikleri ortadadır. Yapılması gereken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri'ne başvurulması, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olunup ya da kayıtların güncellenip, ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırılmasıdır. Sistemin başlangıcından itibaren düzenlenen 3.4 milyon adet poliçe karşılığında, üreticilerden 915 milyon Türk Lirası üzerinde prim toplanarak, buna karşılık hasar gören 500 bin adede yakın poliçe sahibine, yaklaşık 1 milyon 200 bin Türk Lirası tazminat ödenmiştir. Yurt genelinde olduğu gibi, Giresun Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Amasya, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat ve Trabzon illerinde de son derece başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Üreticiler, tarım sigortalarını her geçen yıl daha fazla benimsemiş, Sistem de her geçen yıl istikrarlı büyüyerek, üreticiye çok daha iyi fırsatlar, ödeme koşulları ve geniş teminatlar sunmaya devam etmiştir. Bitkisel Ürün Sigortaları Dolu paketinde, üreticinin ödeyeceği primin yarısı, ek olarak alınan don teminatı priminin ise üçte ikisi devlet tarafından karşılanmakta ve çeşitli indirim fırsatları sunulmaktadır. Sistemdeki gelişimin yoğun eğitim faaliyetleri ve tanıtım çalışmalarıyla 2014 yılında da devam edeceğine inancımız tamdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2014 Perşembe 18:09:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?