1
Mayıs
2024
Çarşamba
BAYBURT

Aydıntepeli çiftçiler Kayseri'de

Bilinçli Çiftçi Eğitim Projesi kapsamında Bayburt'un Aydıntepe ilçesindeki çiftçiler, bilgilerini arttırmak ve kendi işletmelerini kurmada fikir sahibi olunması amacıyla Kayseri'nin Develi ilçesindeki Saray Çiftlik Tarım İşletmesi'ni ziyaret etti. 

Düzenlenen gezi programına Aydıntepe Kaymakamı Kemal Şahin,Tarım İlçe Müdürü Arif Ok, İlçe Halk Eğitim Müdürü Ömer Faruk Durukan Milli Eğitim Şube Müdürleri Ömer Özgenç ve Metin Bilgin İlçe Özel İdare Müdürü Hamit Güneş in yanı sıra 28 Kursiyer katıldı.
Saray Çiftlik Tarım İşletmesi Müdürü , Tarım ve Köyişleri Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Fevzi Topal , ziyaret sırasında şu bilgileri verdi:"İşletmemiz; Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel'in Türk tarımı ve hayvancılığına örnek alalım ilkesinden ve Anadolu'nun kurtuluşu olarak gördüğümüz tarım sektörünün gelişmesine ve büyümesine destek olmak ve bu sektöre yönelik düşüncelerimizi gerçekleştirmek amacıyla yola çıkılarak 80 milyon dolar yatırım maliyeti ile Türkiye'nin en büyük besicilik,süt sığırcılığı, ve bitkisel üretim işletmelerine dönüştürülmüştür. 

Almanya'dan 1999 yılında 650 baş gebe düve getirilmesinin ardından çok hızlı bir büyüme hızı yakalayan Saray Çiftliği Tarım İşletmeleri; Develi Süt Sığırcıları Birliği İşletmesi içinde bulunan Yem Fabrikası Yeşilhisar ve İstanbul da bulunan Karantina Ahırları ve İzmir'deki Narenciye Çiftliğinden oluşmaktadır. İşletmede Veteriner Hekimler, zooteknistler, ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, tarım ekonomisti,kimyager, süt teknologu,hayvan sağlığı teknikerleri ve tarım elemanlarından oluşan toplam 200 kişi çalışmaktadır. Saray çiftliği Tarım işletmelerinde halen 20 bin büyükbaş hayvan bulunmakta olup yem tüketimi ise 475 tondur. Hedefimiz ise 50 bin hayvan materyali ile Avrupa'nın en büyük çiftliklerinden birisi olmaktır.

Bize bağlı olarak Develi Damızlık Süt Sığırcıları İşletmeleri Kayseri Yeşilhisar ve Adana'da kurulu besi İşletmeleri,gibi iki işletme faaliyet göstermektedir. Bunlardan Develi Damızlık Süt Sığırcılığı İşletmesi: Değişik yaş guruplarında olmak üzere 5 bin adet sığır bulunmaktadır. Yüksek kalitede günlük 30 bin litre süt üretimi ve hayvan başına ortalama 30 litre süt elde edilmektedir. Bilgisayarlı ve otomatik süt sağım ünitelerimizde aynı anda 48 hayvanın sağımı yapılmaktadır.Diğer işletmemiz olan Kayseri Yeşilhisar ve Adana da Kurulu Besi İşletmesinde ise; toplam 15 bin büyükbaş hayvan beslenilmektedir. Günlük 475 ton yemin tüketildiği işletmelerimizde tüketilen yemin yüzde 85 i kendi arazilerimizde üretilmektedir."dedi 

Aydıntepe Kaymakamı Kemal Şahin ise yaptığı konuşmasında; "Düzenlediğimiz iki günlük gezi programı her ne kadar da kısa olsa da aslında çiftçilik için uzun bir programdır. Bu işi yaparken uzman ekiplerle yapma fikri bizde oluşur oluşmaz ilk aklımıza gelen Kayseri ili olmuştur. Çünkü Kayseri ili gerek tarımsal alanda gerekse hayvancılık alanında Türkiye'nin en önde giden ilidir. İşte bizde bu işi yapmadan önce Kayseri'yi örnek aldık ve bu örnek kentin uzmanlarından yararlanmak istedik. "diye konuştu. 

Daha sonra Aydıntepe ekibinin çiftliği gezi programı işletmenin sağımhane bölümü, açık besi bölümü ve bazı tahlillerin yapıldığı laboratuvarların ve karantina ahırlarının gezilmesi ve buralara ilişkin teknik bilgilerin alınmasıyla sona erdi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Mart 2007 Salı 10:46:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?