2
Mayıs
2024
Perşembe
BAYBURT

Bayburt hayvan pazarı kapatıldı

BAYBURT HAYVAN PAZARI ŞAP HASTALIĞI NEDENİYLE KAPATILDI

Bayburt Hayvan Pazarı, şap salgını nedeni ile 1 ay süreyle kapatıldı. Bayburt’ta ortaya çıkan şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla Bayburt hayvan pazarı için kapatılma kararı alındı. Bayburt Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan karara göre Bayburt hayvan pazarı 31 Ağustos 2010 tarihinden 30 Eylül 2010 tarihine kadar kapalı kalacak.

Belediye Başkanı H. Ali Polat, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Geçen hafta İl Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı bir karardır. Bayburt’ta ve köylerinde şap hastalığının olduğunu tespit etmiştik. Biz konuda tedbir almaya karar verdik. Şu anda aldığımız bilgilere göre Bayburt ve köylerinde % 40 oranında hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmiştir. Bu hastalığın sağlam hayvanlara sirayet etmemesi için tedbir alınması gerekiyor. Çiftçilerimiz belki şap olan hayvanını bilmeyebilir, onu hayvan pazarına alır-getirir, oraya ticari amaçla gelmiş sağlam hayvanlara hastalık bulaşmış olur. Dolayısıyla insan sağlığı açısından koruyucu hekimlik neyse hayvan sağlığı açısından da bu tür tedbirlerin zamanla alınması gerekiyor. İl Hıfzıssıhha Kurulu bu kararı aldı ve bize tebliğ etti. Biz de önümüzdeki bir ay boyunca hayvan pazarını kapalı tutmak zorundayız. Bu konuda belediyemizden ilanlarımızı yaptık, köy muhtarlarımıza duyurularımızı ilettik ki, hayvan pazarının kapatılmasından haberi olmayanların buraya hayvanını getirerek mağdur olmasın. Bu konu tamamen hayvanların sağlığına yönelik alınmış bir tedbirdir. Sadece Belediyemizin aldığı karar değil, Bayburt Hıfzıssıhha Kurulu’nun almış olduğu bir karardır. Bu kararı uygulama zaruretimiz vardır ve yarından itibaren bu kararı 1 ay süre uygulayacağız. Bu zaman zarfında hayvanı hasta olanlar da gerekli tedavilerini yapsınlar” dedi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR:

Şap hastalığı virüs adı verilen gözle görülemeyen küçük canlılar tarafından meydana getirilen çift tırnaklı hayvanlara özgü, çok bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, manda, koyun ve keçi yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda da görülür. Hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturmaktadır. Şap hastalığının meydana getirdiği kayıplar: Süt ve et verimindeki kayıplar, hayvanların gelişmesinde gerilik, gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda oldukça yüksek oranda ölümler görülür.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2010 Salı 11:07:00
Güncelleme :31 Ağustos 2010 Salı 17:38:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?