30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Bayburt hedef ve sorunlarını belirledi

Bayburt'ta, yatırım hedef ve sorunların belirlenmesi toplantısı yapıldı.

İl Özel İdaresi İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda Vali Kerem Al başkanlığında yapılan toplantıya yatırımcı kuruluşların temsilcileri, İl Genel Meclisi Başkan ve üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Kerem Al, Bayburt’un sosyo ekonomik gelişmişlik indeksi açısından 66. sırada bulunduğunu belirterek, ilde tarım sektörünün ve yaşanan göçe rağmen hizmet sektörüyle birlikte en fazla istihdam oluşturan sektör olma özelliğini sürdürdüğünü söyledi.

Bayburt’ta 15-59 yaş aralığında bulunan, iktisaden faal nüfusun 45 bin 808 olduğunu bunun da toplam nüfusun yüzde 60'ına tekabül ettiğini söyleyen vali Al, “Bu nüfusu üretir hale getirebilmek için, yeni iş alanları oluşturulması ve bu nüfusun ekonomik hayata dahil edilmesi gerekmektedir. İlimiz kırsal alt yapı açısından son derece iyi durumda olup, özellikle evsel bertaraf sistemleri, kırsal yol ağı ve içme suyu açısından Türkiye ortalamalarının çok üzerindedir. İlimiz potansiyelleri dikkate alındığında eğitim, sağlık ve tarım gibi alanlarda da durum tatmin edici düzeydedir. Ancak bu alanlarda alınması gereken mesafe olduğu aşikardır.

İlimizin Gayri safi yurt içi hasılası dikkate alındığında, birinci sıradaki hizmetler sektörünü, yüzde 25 ile tarım ve yüzde 4 ile sanayi sektörlerinin izlediği görülmektedir. 1990-2001 yılları arasında tarım ve hizmetler sektörü büyürken, sanayi sektörü yüzde 1.6 küçülmüştür. Burada cevaplandırılması gereken soru şudur; İlimiz daha güçlü olduğu, tarım ve hizmetler sektörüne mi yoğunlaşmalıdır, yoksa zayıf olduğu turizm ve sanayi sektörünü güçlendirici tedbirler mi almalıdır? Yani güçlü olunan alanlarda daha güçlü olmak mı, yoksa zayıf olunan alanlarda güçlenmek mi daha uygun bir strateji olacaktır” dedi.

Bir ilde sosyo ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi için; var olan sorunların doğru tespit edilip bu sorunlara uygun çözüm önerilerinin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen vali Al şunları söyledi; “Bu toplantıyla, ilimizin güçlü ve zayıf yönleri belirlenecek, fırsat ve tehditler ortaya konulacak ve farklı paydaşların sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili düşüncelerinden hareketle bir bileşke fikir oluşturulmaya çalışılacaktır. Bu çalışma ilimizin tarım ve tarıma dayalı sanayi, doğal yapı taşları, turizm ve hizmet sektörü gibi alanlarda yapılabileceği çalışma ve projeler değerlendirilecektir. Ayrıca tarım, turizm ve sanayi sektörlerinde alt yapı yatırım ihtiyacı müzakere edilecektir.”

Toplantıda daha sonra söz alan katılımcıların yaptıkları değerlendirmeler sonucunda Bayburt’tun kalkınmasını hızlandırmak için yapılması gerekenler şu şekilde belirlendi; “2008 yılında üniversite kararının alınmasından sonra ilimizde az 5000 öğrencinin bulunması ile hem ekonomik hem de kültürel katma değerin ilimize çok büyük canlılık getireceği; Organize sanayiinin tam olarak faaliyete geçirilmesi, 5 fabrikanın faaliyette olduğu ve en az 2 fabrikanın daha faaliyete geçeceği, Organize Sanayi Bölgesinin Yakın zamanda Bölgesel teşviklerin başlaması ile beraber ilin ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağı; Doğal kaynaklarımız olan taş ve mermer yer altı zenginliklerimiz içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.

Bayburt taşı tanıtımı ile ilgili İzmir deki fuardan sonra bu konuda özel sektör ilimizde büyük yatırımlar yapmaya başlamış ve bu sektörü daha üst seviyelere çıkarabilmek için çalışmaların yoğunlaştırılması, Ayrıca enerji ile ilgili Hidro-elektrik santrallerinin yapımı ilimizde hızlanmış olup, Belediyenin de ortak olacağı bir projenin hayata geçirilmesi; İlimiz sahip olduğu tarihi dokusu ve yaylaları ile tarih turizmi, yayla turizmi ve kış turizminde çok önemli bir potansiyele sahiptir. Uzungöl ile olan soğanlı dağı yolunun turizm yolu ilan edilerek bu yolun iyileştirme çalışmalarının hızlandırılması, Çımağıl mağarası, Aydıntepe yer altı şehri. Kop Dağı kayak tesisleri gibi potansiyellerimizi harekete geçirerek orta ölçekli bir turizm ili olarak, ilimizin ekonomisinde çok önemli canlanmalar olacaktır. İlimizin organik tarım açısından bakir topraklara sahip olduğu. Organik tarım ve hayvancılığın ilimiz kalkınmasında ve köylerden göçün önlenmesinde çok büyük etken olacaktır.”

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 22:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?