2
Mayıs
2024
Perşembe
BAYBURT

Bayburt türkülerine sahip çıktı

BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI

Bayburt’a ait türkü ve şarkıların sahipsiz olmadığını vurgulamak adına Bayburt Kültür Derneği’nin düzenlediği “Bu Türküler Bizim” yarışma programı yoğun ilgi gördü.

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde yapılan gecede 15 öğrencinin seslendirdiği Bayburt türküleriyle salonu dolduran vatandaşlar, unutulmaz anlar yaşadı. Bu yıl ilki düzenlenen ve sadece Bayburt türkülerinin seslendirildiği yarışma programında, Bayburt’ta her bir ilköğretim okulunu temsilen katılan 15 öğrenci, halkı bazen coşturdu bazen de hüzünlendirdi. Özellikle vatandaşlar arasındaki yaşlılar Bayburt türkülerinin seslendirildiği gecede gözyaşlarına hakim olamadı. Gece için aylardır heyecanla hazırlanan 15 yarışmacı türkülerini seslendirirken aileleri de duygulu ve heyecanlı anlar yaşadı.

KAVECİ : “AMACIMIZ BAYBURT’UN

KÜLTÜREL DEĞERLERİNİ GELECEK NESİLLERE AKTARMAKTIR”

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Bayburt Kültür Derneği Başkanı Abdulcelil Kahveci, Bayburt’un tanıtımını gerçekleştirmek ve kültürel değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla Bayburt Kültür Derneği’nin hizmet verdiğini belirterek, “Derneğimiz türkülerimize de sahip çıkarak, onları yaşatmayı hedeflemiştir. Bu doğrultuda düzenlemiş olduğumuz programın asıl gayesi, bir yarışmadan ziyade türkülerimizi derleyen, besteleyen ve günümüze kadar yaşatılmasında emeği geçen sanatkârlarımızı ve eserlerini bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmaktır. Folklorumuzun kilometre taşları olarak nitelendirdiğimiz bu sanatkârları şükran ve rahmetle bir kez daha yâd ediyoruz. Bu vesileyle gecenin düzenlenmesinde emeği geçen dernek yönetim kurulundaki arkadaşlarım adına yarışmaya katılan tüm öğrencilerimize, ailelerine, okul yöneticilerine, jürinin değerli üyelerine, müzisyen arkadaşlarıma, Milli Eğitim Müdürlüğüne, Kültür Müdürlüğüne ve bu program için maddi katkılarını esirgemeyen; sponsorlarımıza teşekkür ediyor, yüreğinizdeki özlemlerin şiirlerinizde söz, türkülerinizde ezgi olması dileğiyle saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

BÜYÜK USTALAR UNUTULMADI

Radyo program yapımcısı Mehmet Öksüzer’in sunuculuğunu yaptığı gecede açılış konuşmasının ardından Bayburt türkülerinin büyük ustaları ve bestekârlarından Remzi Çavuldak, Recep Kırıcı, Zakir Peksert ve Mustafa Ahıskalıoğlu hakkında sinevizyon gösterisi yapıldı. Daha sonra sunucu Mehmet Öksüzer tarafından yarışmada görev alan jüri üyeleri Avukat Hasbi Yaşar Aker, mahalli sanatçı Salih Demir ve müzik öğretmeni Mecit Akyüz hakkında bilgi verilerek 15 öğrencinin uzun zamandır hazırlanarak birbirinden güzel seslendirdiği türkü yarışmasına geçildi.

15 yarışmacının söylediği Bayburt türküleri karşısında seyirciler zaman zaman duygulu anlar yaşadı. Yarışmacıların ailelerinin de çocukları türkü söylerken heyecanlanmaları gözden kaçmadı. Seslendirilen bütün türkülerin Bayburt’a ait olduğu gecede sırasıyla şu öğrenciler sahneye çıktı:

“Ertuğrul Çiğdem / Şairzihni İÖO - Bir Sandığım Vardı

Sümeyye Korkusuz / Yüz Şehit Agah İÖO - Vardım ki Yurdumdan

Adem Değirmencioğlu / 21 Şubat Kurtuluş İÖO - Ben Feleği Gördüm

Selim Mercimek / Kaleardı 75. Yıl İÖO - Söyleyim Bayburt'un Vasfı Halini

Cansel Kolcu / M.Kemal Yanbeğ İÖO - Giydim Çarıklarımı

Samet Yılmaz / M.Akif Ersoy İÖO - Ey Gül Dalı

Haktan Yaşar Kaymaz / Şht.Üst. Cem Nuri İÖO - Şenol Bayburt

Nagihan Heme / Atatürk İÖO - Nenni Bebek

Halenur Aytemur / Hoca Ahmet Yesevi İÖO - Baba Ben Dervişmiyem

Öner Göleli / BNS YİBO - Oy Nidem

Nurcan Sarıaslan / Cumhuriyet İÖO - Arpalar Orak Oldu

Mervenur Develi / Hayırseverler İÖO - Zay Oldum Geze Geze

Sultan Ayhan / Demirözü 75.Yıl YİBO - Yörene Bak Yörene

Halime Birgül / Şht. Erdal Eraslan İÖO - Günlerden Cuma

Bayram Coşkun / Özel Uzmanlar Eğitim Merkezi - Oy Güzel Güzel”

JÜRİ DEĞERLENDİRMEDE ZORLANDI

Son yarışmacının türküsünün bitirmesinin ardından jüri üyeleri değerlendirmelerini yaparken 15 yarışmacıda bir daha sahneye gelerek koro halinde 2 adet Bayburt türküsü seslendirdi. Daha sonra yarışmacılara Milli Eğitim Müdürü Süleyman Harmancı tarafından ödülleri ve Bayburt Kültür Derneği Başkanı Abdulcelil Kahveci tarafından da katılım belgesi verildi. Bu arada jüri üyeleri de değerlendirmesini yaparak dereceye girenleri açıkladı.

Bazen eğlencenin yüksek olduğu bazen de duygulu anların yaşandığı gecede 21 Şubat Kurtuluş İlköğretim Okulu öğrencisi Adem Değirmencioğlu birinci, Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencisi Nurcan Sarıaslan ikinci ve Şair Zihni İlköğretim Okulu öğrencisi Ertuğrul Çiğdem üçüncü oldu.

Yarışmada jüri özel ödülüne layık görülen Özel Kılıç Uzmanlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencisi Bayram Coşkun’a Avukat Hasbi Yaşar Aker tarafından ödülü verildikten sonra dereceye giren öğrencilere ödüllerini Vali Kerem Al, Belediye Başkanı H. Ali Polat ve Jandarma Alay Komutanı Halil Uysal verdi.

BAYBURT’A YARIŞIR GECE OLDU

Yarışmanın birincisi olan Adem Değirmencioğlu’na ödülünü veren Vali Kerem Al, Bayburt’a yaraşır bir gece yaşadıklarını vurguladı. Vali Al, yaptığı kısa konuşmasında, “Bayburt kültürünü yaşatma adına güzel anlar yaşadık bu geceyi tertipleyen arkadaşlarımı canı gönülden tebrik ediyorum. Bu gecede çocuklarımız bizi bazen hüzünlendirdi, bazen duygu seli yaşattı, bazen de eğlendirdi. Bayburt adına bu tür güzel etkinliklerin devam etmesini diliyorum” dedi.

Ödüllerin verilmesinin ardından dereceye giremeyen bazı öğrencilerin hüzünlü olması gözlerden kaçmazken, yarışmada jüri olan Hasbi Yaşar Aker’in ilerlemiş yaşına rağmen türkü seslendirmesi geceye ayrı bir renk kattı.

Bayburt Kültür Derneği’nin organizasyonunda gerçekleşen gecede onur konuğu olan Bayburtlu sanatçılar Sincanlı Filiz ve Muhsin Bayburtlu gecenin sonunda sahne alarak türkü seslendirdiler. Bayburt Kültür Derneği Başkanı Abdulcelil Kahveci ve İkinci Başkanı Murat Okutmuş tarafından Bayburtlu sanatçılar Sincanlı Filiz ve Muhsin Bayburtlu’ya plaket verilerek, geceyi düzenleyen dernek üyelerinin sahnede hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından gece sona erdi.

BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
BAYBURT TÜRKÜLERİNE SAHİP ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2010 Pazar 12:16:03
Güncelleme :25 Nisan 2010 Pazar 12:25:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?