30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Bayburt'un ihracatı fena değil

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkan il sayısının 2007 yılında Hatay ve Adana'nın katılmasıyla 10'a ulaştığını söyledi.


Yaptıkları ihracat değerleri açısından illeri 7 gruba ayırarak değerlendiren Şerafettin Özışık, sadece 10 ilin ihracatının 1 milyar doların üzerinde bulunduğunu, bu yılın sonunda Kayseri, Mersin, Trabzon ve Manisa illerinde de ihracat değerlerinin 1 milyar doları geçebileceğini belirtti.

2008 yılı sonunda bu beklenti gerçekleşirse ihracatı milyar dolarla ifade edilen il sayısının 14'e çıkabileceğini kaydeden Özışık, 7 yıl önce sadece İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Ankara'nın ihracatının 1 milyar doların üzerindeyken, 2004 yılından itibaren milyar dolarlık iller listesine Sakarya, Gaziantep ve Denizli'nin katıldığını, 2007 yılı sonunda ise Hatay ve Adana'nın da eklenmesiyle birlikte ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkan il sayısının 10'a ulaştığını vurguladı.


Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verilerine göre, Türkiye'nin 2007 yılı ihracatının 107 milyar 154 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Özışık, ihracatı milyar doların üzerinde olan 10 ili şöyle sıraladı:


"59 milyar 715 milyon dolarlık ihracat ile İstanbul birinci, 9 milyar 71 milyon 356 bin dolarlık ihracat ile Bursa ikinci, 6 milyar 428 milyon 921 bin dolarlık ihracat ile de İzmir üçüncü sırada yer aldı. Bu illeri de sırasıyla Kocaeli, Ankara, Sakarya, Gaziantep, Denizli, Hatay ve Adana illeri takip etti."


Kayseri, İçel, Trabzon, Manisa, Konya, Antalya, Tekirdağ ve Eskişehir'in ihracatının 500 milyon dolarla 1 milyar dolar arasında olduğunu dile getiren Şerafettin Özışık, "İhracatı 100 milyon dolarla 500 milyon dolar arasında olan iller; Aydın, Rize, Kahramanmaraş, Mardin, Balıkesir, Ordu, Şırnak, Zonguldak, Samsun, Afyon, Muğla, Malatya, Karaman, Hakkari, Uşak, Kastamonu ve Giresun'dur. İhracatı 10 milyon dolarla 100 milyon dolar arasında değişen iller de Çanakkale, Edirne, Burdur, Kütahya, Şanlıurfa, Kırşehir, Diyarbakır, Isparta, Çorum, Iğdır, Artvin, Elazığ, Bilecik, Düzce, Aksaray, Niğde, Kırklareli, Sivas, Bolu, Adıyaman, Ağrı, Erzurum, Yalova, Yozgat, Amasya, Sinop, Karabük, Tokat, Nevşehir, Batman, Van ve Kilis'dir" diye konuştu.


Bitlis, Çankırı, Bartın, Siirt, Kırıkkale, Osmaniye, Erzincan, Muş ve Bayburt'un ihracatının 1 milyon dolarla 10 milyon dolar arasında olduğuna dikkat çeken Şerafettin Özışık, Bingöl, Kars, Gümüşhane ve Tunceli'nin ihracatının bin dolarlarla ifade edildiğini söyledi.

OMÜ Öğretim Görevlisi Şerafettin Özışık, 2007 yılında 1 sent bile ihracatı olmayan tek ilin ise Ardahan olduğunu sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 15:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?