2
Mayıs
2024
Perşembe
BAYBURT

Çayıryolu merası törenle açıldı

Bayburt Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü Çayıryolu Beldesi Mera Islahı ve Amenajmanı ( Düzenli Otlatma) Projesi düzenlenen törenle tamamlandı.

Törene Bayburt Valisi Musa Küçükkurt, AK Parti Bayburt Milletvekilleri Doç.Dr Ülkü Gökalp Güney ve Fetani Battal, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Bülent Çakar, Aydıntepe Kaymakamı Kemal Şahin, Aydıntepe Belediye Başkanı Orhan Eraslan, Çayıryolu Belediye Başkanı Necdet Okur, İl Tarım Müdürü Ünal Koçak , Demirözü Belediye Başkanı Faris Yılmaz Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal'ın yanı sıra diğer kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarım Müdürü Ünal Koçak, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:”Bayburt'un yüzölçümü 373 bin 900 kilometrekaredir. Bu alanın yüzde 58'i çayır mera alanları, yüzde 35'i tarım arazileri ve yüzde 7'si ise orman ve diğer alanlardan oluşmaktadır. Çayır ve Mer'a alanlarımızın toplam alanı ise 216 bin 312 hektardır. Ancak uzun yıllardan beri sahipsiz olması aşırı ve zamansız hayvan otlatmalarına maruz kalması çiftçilerin meramıza sahip çıkmamış olmaları sonrasında verimsizleşmiş ve erozyona maruz kalmıştır. 2007 yılında 50 köyün tespit çalışması tamamlanarak 2008 yılında ise Bayburt ilindeki meralarımızın tespitlerini bitirmeyi planlamaktayız. Köyden kentte göçün önüne geçilecek süt ve besi hayvancılığının girdi olarak yüzde 60-65'ini teşkil eden kaliteli kaba yem pahalı girdi olmaktan çıkacaktır.

Uygulamaya konulan Islah Projesinde kullanılan tüm girdiler Tarım İl Müdürlüğü tarafından karşılanarak 34 bin ytl yatırım yapılmıştır. İşçilik giderleri ise Çayıryolu Belde Başkanlığı ve belde halkının katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Açılışını yaptığımız Çayıryolu beldesinde 8 bin 226 dekar mera alanı ıslah programına alınmıştır. 2006 yılı Sonbaharında 20 bin kilo TSP , ve 3 bin kilo Amonyum Nitrat gübresi, ilkbaharda ise 14 ton yüzde 33 Amonyum Nitrat Gübresi ile gübreleme yapılmıştır. 66 bin 272 büyükbaş ve 85 bin adet küçükbaş hayvan varlığına sahip Bayburt ilinde et ve süt verimlerimiz düşüktür. Et ve Süt üretimini arttırmak için ot meselesini halletmek zorundayız. “. Tarım Müdürü Ünal Koçak bu projenin 250 bin ytl bütçesi olduğunu ve 4 yıl süreceğini de sözlerine ekledi.

Törende daha sonra 75. Yıl Kaleardı İlköğretim Okulu Folklor ekbinin gösterisi izlendi. Meranın açılışı Bayburt Valisi Musa Küçükkurt, milletvekilleri Fetani Battal ve Ülkü Gökalp Güney ve diğer yetkililerin kurdele kesimiyle yapıldı.

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2007 Pazar 23:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?