30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Çiftçilere makine desteği

Demirözü Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından, 'Sosyal Riski Azaltma Projesi' kapsamında 9 çiftçiye 9 adet mısır söküm makinesi, 2 kişiye 2 adet mısır ekim makinesi, 1 kişiye 1 adet patates ekim ve söküm makinesi teslim edildi.


Dağıtım töreninde konuşan İlçe Kaymakamı Turgay Ünsal, “Yurdumuz bir tarım ülkesi olmasına rağmen hayvan besleme yönünden bazı sorunları vardır. Bunun başlıca nedeni mevcut mera alanlarımızın aşırı otlatma ve benzeri sebeplerle yeterli olmamasındır. Bunun yanında ileri ülkelerde tarımsal alanların yüzde 25’in üzerinde yem bitkileri ekilişi olmasına rağmen, ülkemizde bu oran yüzde 2’yi geçmemektedir. Dolayısıyla hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılayamamaktayız.


İlçemizde ise çayır- mera varlığımız istatistik verilere göre 93 bin 850 dekar , çayır mera arazisi 5 bin 97 dekardır. Yıllık kaba yem açığımızı gidermek için bölgemizde besin madde değerleri düşük saman ve yaş pancar posası ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Neticede hayvanlar dengeli şekilde beslenememekte ve hayvanlardan istenilen verim elde edilememektedir. Hayvanların beslenmesinde ve verimlerinin istenilen düzeye çıkarılmasında yem bitkilerine özel önem vermemizin gereği ortaya çıkmaktadır.O zaman neler yapmalıyız sorusuna gelince; öncelikle çayır- mera alanlarımızı ıslah etmenin yollarına bakmalı, daha sonra ise yem bitkileri ekiliş alanlarını artırmalıyız. Bölgemizde en çok ekimi yapılan yem bitkileri; silajlık mısır (sulanan alanlarda), yonca (sulanan alanlarda) korunga (kıraç alanlarda) fiğdir. (kıraç alanlarda) Yem bitkileri ekmemizin bize ve hayvanlara faydasına gelince; yukarıda saydığımız yem bitkilerinin besin madde değerleri saman vb. kaba yemlere göre çok yüksektir.


Bu şekilde hem hayvan besleme maliyeti düşecek, hem de hayvanlardan elde edilen et ve süt verimi artacaktır. Yem bitkileri ekilişini artırmak suretiyle hem yem maliyetimiz düşmekte, hem de hayvanlardan elde edeceğimiz et ve süt miktarı artmaktadır. Ayrıca en az 5 dekar ve üzeri yem bitkisi ekenlere Bakanlığımız 49,4 YTL dekara teşvik vermektedir. O zaman hayvancılık yapan yetiştiricilerimize “Haydi yem bitkisi ekmeye.”dedi.


Konuşmasının ardından köylüler, tarım makinelerinin kendilerine verilmesinden dolayı yetkililere teşekkür ettiler.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 15:13:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?