1
Mayıs
2024
Çarşamba
BAYBURT

Çımağıl bir sanat şaheseri gibi

Bayburt Valisi Musa Küçükkurt Bayburt Merkez bağlı 40 kilometre uzaklıkta Aşağı Çımağıl köyü Taşındibi Mahallesi’nde deniz seviyesinden 2450 metre yükseklikte bulunan Çımağıl Mağarası’nda Bayburt Valiliği Köylere Hizmet Götürme Birliği Düzey II Bölgeleri Küçük Ölçekli Alt Yapı Hibe Programı çerçevesinde, "Çımağıl Mağarasının Turizme Kazandırılması Projesi, yol ve mağara içi inşaatı yapım” işini yerinde inceledi.

Vali Küçükkurt, 134 bin euro bütçeli ve yaklaşık 700 metre yol yapımı gerçekleştirilen ve sadece asfaltlanması yakın zamanda yapılacak olan, elektrik direkleri dikilip mağara içi aydınlatması yapılan ve çok yakın zamanda gezilip görülebilir hale gelecek olan proje hakkında bilgi verdi.

Vali Küçükkurt "Çımağıl Magarası Turizme Kazandırılma Projesi Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Bayburt Valiliği Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülen ve kabul gören bir projedir. Şu ana kadar 700 metrelik yol kaba inşaatı bitirilmiş tesviye ve düzeltme işleri devam etmektedir. Köyden mağaraya kadar elektrik direklerinin dikilmesi ve hat çekilmesi işlemleri bitirilerek mağara içi aydınlatılması ve nihayetinde de gezi yolları ve platformları yapımına başlanılmış ve çok yakın zamanda Türk Turizmine kazandırılması ile son bulacaktır. Çımağıl Magarası içindeki oluşum molm-alt kretase yaşlı berdigo formasyonuna ait kireç taşları bulunmaktadır. Bunlar daha çok orta ve kalın masif tabakalanmalı gri-beyaz renkli,çatlaklı karstik yapılı ve yer yer resifa karakterli kireç taşlarından oluşmaktadır. Mağara içinde belirlenen bir Büyük salon, bu salonun tavan yüksekliği 15. metredir. Bu salona bağlı olan Kremalı oda, Küçük oda, Hayaletler odası ve Mavi oda diye adlandırdığımız odalar mevcuttur. Mağaranın toplam uzunluğu bin 10 metredir. Aydınlatılma işlemi bitirildikten sonra görüldü ki daha önce belirleyemediğimiz çok daha fazla uzunlukta ve yeni yeni mağara içi kanallar ve yollar ortaya çıkarıldı. Bu yeni bulunan yerlerle Çımağıl Mağarası beklediğimizden daha büyük ve daha muhteşem bir görünüme sahip bir görsel güzelliktedir. Bu Projeyi hazırlarken Çımağıl Mağarasının içine giriyor ve beklentilerimizin üzerinde çok daha büyük ve inanılması güç ama var olan görsel güzelliğini görüyor olmanın mutluluğu, bu güzellikleri de tüm Türkiye yede kazandırmanın heyecanı içerisindeyiz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 14:37:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?