2
Mayıs
2024
Perşembe
BAYBURT

Doğal Taş Sektörü çıkış arıyor

Bayburt'ta Doğal Taş Sektörü ile ilgili sorunlar tartışılmaya başlandı. Bayburt Mermer ve Madenciler Derneği Kurucu Başkanı İnşaat Mühendisi Cihangir Yıldız, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada sektörün sorunları, bürokratik engeller ve çözüm yollarını dile getirdi. 

Yıldız “ Bayburt'ta doğal taş sektörü 2003 yıllında atılım yaparak ivme kazanmış, 2006 yılında 12.İzmir Uluslararası Doğal taş fuarına ortak katılım gerçekleştirerek yıllarca başka firmaların standlarında sergilenen ürünlerini, kendi standlarına sergileme başarısına ulaşmıştır. Fuar dönüşünde ;Alfa , Leonordo gibi yurt içinde söz sahibi alıcılar ile Çin gibi ülkelere ait yurt dışı firma temsilcileri misafir edilerek Bayburt'umuzun doğal taşları sektörün hizmetine sunulmaya çalışılmıştır. Mersin limanına olan uzaklık, Trabzon limanındaki maliyetlerin fazla oluşu, kalifiye personel bulunamaması , personel istihdamındaki girdi maliyetlerinin fazlalığı gibi nedenlerden dolayı sektörümüz zorluklar yaşamakta iken birde bürokratik engeller ile karşılaşmaya başlanılmıştı. Bu engellemeler, endirek olarak sektörümüzle ilişkili kamu kurum ve kuruluşların Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyet Yönetmeliğini anlayamamasında kaynaklanmaktadır. “ dedi. 

Yıldız, daha sonra şunları kaydetti: “Çözüm gayet basittir. Kamu kurum ve kuruluşları, madencilik faaliyetlerini, Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğine göre değerlendirmeli ve bu bağlamda hareket etmelidirler.Keza kanun maddeleri bağlayıcıdır. Kişi veyahut kurumlara göre yorumlanamazlar. Madenlerin aranması ve üretilmesi ile ilgili faaliyetlerde alınması gereken izinlerde uygulanacak usul ve esaslar, bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. İl Genel Meclisi acilen toplanıp, M.F.İ.Y. 5.maddesi 2. paragrafında da belirttiği gibi yetkileri dışında kalan Maden Ocaklarından, GSM ruhsat harcını kaldırmalıdırlar. Amaç İl Özel İdaresine gelir elde etmekse, biran önce sektöre destek olup Yıllık Devlet Hakkından alacakları geliri engellememelidirler. Yıllar boyu ilgisizlikten yok olmaya mahkum olmuş sektörümüz, yeniden ayakları üzerine kalkarken yanlışlıkların ve yetkisizliklerin diretilmesinden hiç kimse fayda göremeyeceği aşikardır. İşsizlik ve buna bağlı dış göç ile boğuşan güzel ilimizin yakaladığı bu güzel fırsatı yok etmeye kimsenin hakkı yoktur” .

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2007 Çarşamba 11:30:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?