30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Doğalgaza ilk adım

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu(EPDK) tarafından yapılan ihale sonucu yüklenici firma Aksa Gaz tarafından Bayburt’ta doğalgaz boru hattı ve basınç düşürme istasyonu inşaatı Bayburt Merkez Kayışkıran mevkisinde törenle başlatıldı.

Törene Bayburt Valisi Kerem Al.,Bayburt Milletvekilleri Ülkü Gökalp Güney, Fetani Battal, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Albay Bülent Çakar, Belediye Başkanı Bekir Çetin,Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu ve Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Üzeyir Sözen ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Bayburt Belediye Başkanı Bekir Çetin " İlimize doğal gazla ilgili yaklaşık 2 yıllık bir süreç yaşanmıştır. Hatırlanacağı üzere bu ihale ilk önce Enerji Piyasası Kurulu(EPDK) Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Bayburt dörtlüsü halindeydi.

Ama daha sonra bu Gümüşhane-Bayburt olarak ayrıldı. Aslında bu tanıtım toplantısı şeklinde olmayacaktı ama 2008 yılı içinde Bayburt 'un bir kısmını doğal gaz sahibi yapacağız. Öncelikle Bayburt ili gibi abone sayısı az olan bir ilin doğal gaza kavuşması oldukça mutluluk verici bir durumdur.

Şu an Türkiye’de uygulana doğalgaz projeleri yap-işlet- devret şeklindedir. Hükümetimizin enerji politikaları çerçevesinde kurmuş olduğu bağlantılarla ve yapmış olduğu anlaşmalarla 30 yıllık ihaleler yapılıyor ve firmalar alarak İllere doğalgaz getiriyor. Şu an ilimizde doğal gaz işi yüklenici firma tarafından hızlı bir şekilde yürütülmekte olup basınç düşürme istasyonu ve bürolarla alakalı yerlerin belirlenmesi ve hayata geçirilmesi hususunda belediye olarak yardımcı olmaktayız.”dedi.

Kayışkıran mevkisinden aşağı doğru borular yardımıyla doğal gazın şehre gelmeye başladığını anlatan Çetin,;“2008 yılı sonunda Toplu Konutlar, Hastahane, Reyhan Kooperatifleri ve yeni Terminal binasına doğal gazı bu kış kullandıracak duruma geleceğiz.2009 yılı sonu itibariyle de şehrimizin çok yoğun bölgelerinde doğalgazı kullandırır hale geleceğiz.İhale alan firma EPDK ile yapılan anlaşma gereği 5 yıl içerisinde bu iş tam anlamıyla bitirmek zorundadır.Doğal gazın memleketimize hayırlara vesile olmasını diler, üstlenici firmaya da çalışmalarında başarılar dilerim. "diye konuştu.

Aksa Gaz Koordinatörü ve Bayburt-Gümüşhane Çoruh Gaz A.Ş Bölge Müdürü M.Salih Ayaydın ise yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:" Bu çalışmalar 6 ay içinde başlanıp ,18 ay içinde tamamlanacaktır. Doğal Gaz çalışmalarında 10 kilometre çelik boru hattı, 120 kilometre plastik boru hattı, ve 3 binin üzerinde bina bağlantı çalışmaları yapılacaktır. Yine Kayışkıran mevkii üzerindeki BOTAŞ’ın bulunduğu alanda ana istasyon merkezi kurulacak ve burada kurulacak istasyon sayesinde enerjiyi 70 bardan 19 bara düşürülecektir.Bunların toplam maliyeti ise tamamlandığında 40 Milyar YTL’lik bir pazar oluşacak. Bu pazar da 5 yıl bir süreyi kapsayacaktır. Bugün bu sembolik açılışla beraber 10 kilometrelik boru hattını ve Basınç Düşürme İstasyonu inşaatı başlamış bulunmaktadır.2009 yılında şehrin yüzde 80 ine tam anlamıyla gaz vermiş olacağız.Doğal gazın Bayburt iline ve bölgesine hayırlı uğurlu olmasını dilerim.".

Kayışkıran mevkisinde hazırlana çelik borulara ilk kaynağı Bayburt Belediye Başkanı Bekir Çetin ve Bayburt Milletvekili Fetani Battal yaptılar. Tören Kırşehir Folklor Eğitim Merkezi Gençlik Spor Kulübü Halk Oyunları ekibi ve davul-zurna gösterileri ile sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 16:23:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?