3
Mayıs
2024
Cuma
BAYBURT

Doğu Anadolu Bölgesi araç fakiri

Doğu Anadolu Bölgesi’nde 19 kişiye bir araç düşüyor. Araç yoğunluğu bakımından Malatya ilk sırayı alırken, Erzurum 2., Van 3. oldu. 14 il bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nin araç bakımından en fakir illeri ise Hakkari ile Ardahan oldu.

Devlet İstatistik Enstitüsü, 2004 yılı Eylül ayı trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtları istatistiğini açıkladı. Bingöl, Bayburt, Ağrı, Ardahan, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Iğdır, Bitlis ve Van illerini kapsayan Doğu Anadolu Bölgesi’nde trafiğe kayıtlı 319 bin 708 araç bulunuyor. Bölge nüfusu 6 milyon 81 bin 678 kişi olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde 19 kişiye bir araç düşüyor.

Türkiye’nin diğer bölgelerine oranla araç yoğunluğu bakımından fakir durumda olan Doğu Anadolu Bölgesi’nin araç zengini ili Malatya oldu. DİE verilerine göre, 69 bin 789 aracın trafiğe çıktığı Malatya bölgede ilk sırayı alırken, onu 50 bin 363 araçla Erzurum, 35 bin 426 araçla Van izledi.

Araç sayısı bakımından Doğu Bölgesi’nin en fakir ili ise Hakkari oldu. DİE istatistiklerine göre, 4 bin 42 araç bulunan Hakkari bölgenin en fakir ili olurken, bunu 5 bin 387 araçla Ardahan izledi.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Erzurum Şube Başkanı Hanifi Topçuoğlu, Doğu’daki araç fakirliğini bölgenin ekonomik yapısına bağlayarak, mevcut yol durumunda daha fazla aracı kaldıramayacağını söyledi. Topçuoğlu, Doğu şartlarında araçların ömrünün batıya oranla daha az olduğuna dikkat çekerek, "Batı’da vatandaş bir otomobili ortalama 20 yıl kullanabilirken, Doğu’da bu oran 10 yıla kadar düşmektedir. Soğuk ve elverişsiz doğa şartları araçlarında ömrünü azaltmaktadır" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 15:34:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?