1
Mayıs
2024
Çarşamba
BAYBURT

Doktorunuzu kendiniz seçin

Pilot olarak 57 ilde başlatılan uygulamanın bu yıl sonunda veya 2008 yılının ilk aylarında 81 ile daha yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Hastanelerde hizmet sunumunun iyileştirilmesi kapsamında hastaların hekimlerini seçebilmesini öngören sistem 'yapılır mı, yapılamaz mı?' tartışmalarının ardından başladı.

Şartları ve alt yapısı uygun olanlardan başlamak üzere, Sağlık Bakanlığı'na bağlı 57 ildeki toplam 163 hastanede 'hekim seçme' uygulaması start aldı. Uygulamanın başlatıldığı iller şunlar:

"Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Iğdır, Karabük, Osmaniye, Düzce".

Bakanlık, poliklinik hizmetlerinin sunumunda, hastaların hekim seçme özgürlüğünü kullanmamı için bazı tedbirler aldı.

Hastane başhekimleri, aktif olarak çalışan klinisyen uzman hekim sayısı kadar poliklinik odası açacak, poliklinik odalarında hastaya hizmet sunmak için gerekli olan tıbbi araç, gereç ve demirbaş malzemesinde eksiklik olmamasına azami itina gösterilecek. Poliklinik yapılan alanda branşlar itibariyle hizmet sunan tüm hekimlerin isimleri herkesin görebileceği şekilde ilan edildi, poliklinik odalarının uygun yerlerine odayı kullanacak uzman hekimin adı, soyadı ve branşı yazıldı.

Poliklinik hizmetlerinin sunulduğu yerlerde hastaları bilgilendirmek, yönlendirmek ve uzman hekimlerin hastalarla ilgili sekretaryasını yürütmek üzere yeteri kadar tıbbi sekreter ile danışma ve rehberlik hizmetleri için sağlık personeli görevlendirildi.

Sağlık Bakanlığı, 'hekim seçme' uygulamasına ilişkin hastane yöneticilerini de bazı tedbirler almaları konusunda uyardı. Buna göre, hastalar, hekim seçme uygulaması ve nasıl yararlanacakları konusunda bilgilendirilecek, ancak sekretarya veya başka çalışanlar tarafından belirli bir hekime yönlendirilmeyecek. Polikliniklerin bulunduğu alanlarda hastaların rahatlıkla oturmaları, dinlenmeleri veya oturarak sıralarını beklemelerini sağlamak üzere uygun ortamlar sağlanacak. Hastaların yönlendirilmesi, sıralarını takip edebilmeleri ve gerekli duyuruların yapılabilmesine imkan verecek düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, poliklinik hizmetlerinin hafta içi olduğu gibi hafta sonu ve akşam da verilmesi mümkün olduğundan, istekli olan uzman hekimlerin bu talebini başhekimliğe yazılı olarak iletmesi kaydıyla gerekli düzenlemeler yapılarak hizmet sunumu sağlanacak. Laboratuvar ve görüntüleme ünitelerinde de bu doğrultuda tedbir alınacak.

HASTAYA HEKİM SEÇTİREN HASTANELER

Sağlık Bakanlığı'nın 'hekim seçme' uygulaması başlattığı il ve hastanelerin isimleri şöyle:

"

Afyonkarahisar: Merkez Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Sandıklı Sandıklı Devlet Hastanesi.

Amasya: Merkez Sabuncuoğlu Şerafettin Devlet Hastanesi, Merzifon Merzifon Devlet Hastanesi.

Ankara: Altındağ Ulus Devlet Hastanesi, Keçiören Eğt. Arş. Hastanesi, Koçhisar Devlet Hastanesi, Beypazarı Beypazarı Devlet Hastanesi, Yenimahalle Etlik İhtisas, Altındağ Zübeyde Hanım, Ankara Merkez Fizik Tedavi, Altındağ Dışkapı Çocuk.

Antalya: Antalya Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, Kumluca Kumluca Devlet Hastanesi, Finike Finike Devlet Hastanesi, Alanya Alanya Devlet Hastanesi, Elmalı Elmalı Devlet Hastanesi.

Artvin: Artvin Devlet Hastanesi,

Aydın: Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi,

Balıkesir: Gönen Devlet Hastanesi,

Bilecik: Devlet Hastanesi,

Bolu: Doğum ve Çocuk Hastanesi, Köroğlu Devlet Hastanesi,

Burdur: Burdur Devlet Hastanesi, Bucak Devlet Hastanesi,

Bursa: Osmangazi Bursa A.O.S Onkoloji Hastanesi, Karacabey Devlet Hastanesi, Yıldırım Ağız ve Diş Sağ.Merkezi, Yıldırım Duaçınarı Ağız ve Diş Sağ.Merkezi, Osmangazi Bursa Çocuk Hastanesi.

Çanakkale: Çan Devlet Hastanesi,

Çankırı: Çankırı Devlet Hastanesi.

Çorum: Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Çorum Devlet Hastanesi, İskilip İskilip Devlet Hastanesi, Doğum ve Çocuk Bakımevi, Hasan Paşa Devlet Hastanesi, Çameli Çameli Devlet Hastanesi.

Diyarbakır: Dağkapı Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Dağkapı Diyarbakır Doğumevi Hastanesi, Bismil Devlet Hastanesi, Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Silvan Devlet Hastanesi, Ergani Ergani Devlet Hastanesi.

Edirne: Uzunköprü Devlet Hastanesi.

Elazığ: Devlet Hastanesi, Elazığ Deri-Zührevi ve Lepra Devlet Hastanesi, Diş Sağlığı Merkezi.

Erzincan: 13 Şubat Devlet Hastanesi.

Erzurum: Palandöken Devlet Hastanesi, Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi, Aziziye Kad. Doğ. Hastanesi, Nenehatun Kad. Doğum Hastanesi, Hınıs Devlet Hastanesi, İspir Devlet Hastanesi.

Eskişehir: Esk.Kad. Doğ. Ve Ç.Hastanesi.

Giresun: Prof. Dr. .A.İ.Ö.Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Tirebolu Devlet Hastanesi.

Gümüşhane: Gümüşhane Devlet Hastanesi.

Isparta: Uluborlu Devlet Hastanesi, Eğridir Kemik Eklem H.T.R.

Kastamonu: Merkez Rehabilitasyon Merkezi.

İstanbul: Sarıyer Baltalimanı Kemik EAH, Sultanbeyli Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Şişli Okmeydanı EAH. İzmir: Konak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bayındır Bayındır Devlet Hastanesi,



İzmir Ödemiş Devlet Hastanesi, Tire Dr. Ertuğrul Aker Tire Devlet Hastanesi, Torbalı M.Enver Şenerdem Torbalı Devlet Hastanesi, Aliağa Devlet Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi.

Kayseri: Göğüs Hastanesi, Doğumevi Hastanesi, Kayseri Devlet Hastanesi, Bünyan Devlet Hastanesi, Yeşilhisar Devlet Hastanesi, Tomarza Devlet Hastanesi.

Kırklareli: Devlet Hastanesi. Kocaeli: İzmit Devlet Hastanesi, Gölcük Devlet Hastanesi,

Konya: Selçuklu Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi, Meram Meram Devlet Hastanesi, Beyşehir Devlet Hastanesi, Çumra Devlet Hastanesi, Hadim Devlet Hastanesi, Konya Ilgın Dr. Vefa Tanır Devlet Hastanesi.

Kütahya: Evliya Çelebi Devlet Hastanesi, Yoncalı Hidroterapi ve Fizik Tedavi Hastanesi, Altıntaş Devlet Hastanesi, Emet Devlet Hastanesi.

Malatya: Malatya Devlet Hastanesi.

Manisa: Merkez Ruh Sağlığı Hastanesi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Salihli Devlet Hastanesi, Turgutlu Devlet Hastanesi, Turgutlu 82.Yıl Devlet Hastanesi.

Muğla: Muğla Devlet Hastanesi, Menteşe Devlet Hastanesi, Bodrum Devlet Hastanesi, Datça Devlet Hastanesi, Fethiye Devlet Hastanesi, Milas Devlet Hastanesi, Ortaca Ortaca Devlet Hastanesi, Yatağan Yatağan Devlet Hastanesi.

Nevşehir: Merkez Dr. İ.Şevki Atasagun Devlet Hastanesi, Ürgüp Devlet Hastanesi, Nevşehir Merkez Kadın Doğum ve Ç.Hastanesi.

Niğde: Merkez Dr. Doğan Baran Kad. ve Çoc. Hst. Hastanesi, Fatsa Devlet Hastanesi.

Rize: Rize Devlet Hastanesi.

Samsun: Merkez Doğum ve Çocuk Hastanesi, Merkez Ruh Sağlığı Hastanesi, Merkez Fizik Tıp ve Reh. Hastanesi, Merkez Göğüs Has. Ve Göğüs Cer., Havza Devlet Hastanesi.

Siirt: Siirt Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hast. Hastanesi.

Sinop: Türkeli Türkeli Devlet Hastanesi.

Sivas: Merkez Devlet Hastanesi, Gürün Gürün Devlet Hastanesi, Hafik Hacı Esma Kocacık Devlet Hastanesi, Suşehri Suşehri Devlet Hastanesi, Yıldızeli Devlet Hastanesi.

Tekirdağ: Merkez Göğüs Has. Hastanesi, Şarköy Devlet Hastanesi, Hayrabolu Devlet Hastanesi, Saray Devlet Hastanesi.

Tokat: Zile Devlet Hastanesi.

Trabzon: Merkez Doğum ve Çocuk Bakımevi, Trabzon Merkez Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Yavuz Selim Kemik Hastalıkları Hastanesi, Vakfıkebir Vakfıkebir Devlet Hastanesi, Araklı Devlet Hastanesi.

Şanlıurfa: Birecik Devlet Hastanesi.

Uşak: Banaz Devlet Hastanesi.

Van: Edremit Yüksek İhtisas Eğt.Arş. Hastanesi, Çatak Devlet Hastanesi.

Zonguldak: Merkez Uzun Mehmet Göğüs, Merkez Ağız ve Diş Sağ. Merkezi.

Aksaray: Merkez Aksaray Devlet Hastanesi, Merkez Mustafa Yazıcı Göğüs, Aksaray Merkez Dr. Şahap Kocatopçu Devlet Hastanesi,

Bayburt: Bayburt Devlet Hastanesi.

Karaman: Devlet Hastanesi, 82. Yıl Devlet Hastanesi, Merkez Karamanoğlu Mehmet Bey Doğum ve Çocuk Hastanesi, Ermenek Devlet Hastanesi.

Kırıkkale: Merkez Yüksek İhtisas Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi.

Bartın: Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Devlet Hastanesi, Ulus Devlet Hastanesi.

Iğdır: 150 Yataklı Iğdır Devlet Hastanesi, Tuzluca Devlet Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi.

Karabük: Doğum ve Çocuk Hastanesi, Devlet Hastanesi, Şirinevler Devlet Hastanesi.

Osmaniye: Devlet Hastanesi.

Düzce: Atatürk Devlet Hastanesi".
İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2007 Perşembe 11:43:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?