30
Nisan
2024
Salı
BAYBURT

Ekonomik konsey toplantısı başladı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Diyarbakır'da Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı projelerle birlikte Türkiye'de sosyal restorasyon döneminin başladığını belirtti.

Erzurum-Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı, bugün Dedeman Ski Lodge Otel'de başladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bölge milletvekilleri, Erzurum Valisi Sami Bulut, Erzincan Valisi Ali Güngör, Bayburt Valisi Kerem Al, çeşitli bakanlıkların müsteşarları ve kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıya, bölge illerinden sivil toplum kuruluşu temsilcileri de iştirak etti.

Toplantının açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye ölçeğinde yeniden başlatılan bölgesel ekonomik kalkınma ve bölgesel sosyal gelişme sürecinde ihtiyaç duyulan öncelikli projeleri belirlemek amacıyla toplandıklarını söyledi.

Ekren; Türkiye'nin 2013 vizyonuna yönelik çalışmalar yaptıklarını, bunu yaparken de istikrar içinde büyüyen, gelirini adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen, Avrupa Birliği'ne üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye'nin son yıllarda bölgesel gelişme politikaları açısından yeni bir dönüşüm sürecine girdiğini ifade eden Ekren, "Bu süreçte bir taraftan bölgesel gelişme politikasının etkin olarak hayata geçirilmesi için kurumsal yapılar oluşturulmaya, bir taraftan da oluşturulacak mekanizmalar yoluyla gelişmekte olan bölgelerin ekonomik ve sosyal gelişmeleri hızlandırılmaya başlanmıştır. Geçen hafta toplumla paylaştığımız 2009-2011 Dönemi Orta Vadeli Program'da da bölgesel gelişmişlik farklarına özel vurgu yapıldı. Temel amaç, bölgelerin gelişmişlik farkını azaltmak, kırsal alanda yaşam standartlarını yükseltmek, bölgelerin rekabet güçlerini artırıp ulusal kalkınmaya ve rekabet gücüne, istihdama katkıyı en üst düzeye çıkararak ekonomik gelişme ve refahı ülke geneline eşit olarak yaymaktır" dedi.

Türkiye'nin her köşesinde sosyal ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak amacıyla çalışmaları yoğunlaştırdıklarını kaydeden Ekren, şunları söyledi: "Sayın Başbakanımızın Diyarbakır'da Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi gibi önemli projeleri ilan ettiği yeni dönemde, Türkiye'de artık sosyal restorasyon dönemi başlamıştır. Sosyal ve kültürel sermayeyi ülkenin her köşesine ve her beldesine eşit dağıtmak, dengesizliği ortadan kaldırmak AK Parti'nin ve 60. Cumhuriyet Hükümeti'nin önemli sosyal sorumluluklarından bir tanesidir. Gelişmeyi, etnik, dinsel, bölgesel farklılık gözetmeden eşit şekilde ulaştırmak, insanlarımızın refah ve mutluluğunu artıracak sürece katkıda bulunmaktadır. Kardeşlik, birlik ve beraberlik bu programların temelini oluşturmaktadır."

Erzurum'da yapılan toplantıyla birlikte gelişme programında yer alan Erzurum-Erzincan-Bayburt illerini kapsayan Kalkınma Ajansı'nın kurulması çalışmalarının da başladığını vurgulayan Ekren, Kalkınma Ajansı'na valilerin başkanlık edeceğini belirtti.

İlk olarak Erzurum Valisi Sami Bulut'un ajansa başkanlık edeceğini, sonra başkanlığın valiler arasında dönüşümlü yapılacağını kaydeden Ekren, "Kalkınma Ajansı, gelişme sürecinde bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye katkı sağlayacak önemli bir enstrüman olacaktır" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in konuşmasından sonra, toplantı basına kapalı olarak devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 12:56:02
Güncelleme :19 Temmuz 2008 Cumartesi 13:03:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?