2
Mayıs
2024
Perşembe
BAYBURT

Facianın eşiğinden dönüldü

FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Bayburt Kalesi'nin yamaçlarında bulunan 8.5 metre eninde 3 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 17 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen kaya parçası kalenin yol güzergahında bulunan beton duvarı kırarak yola düştü.

Bayburt'ta bugün sabah saatlerinde düşen kaya parçası çevrede bulunan evlerde büyük panik yaşanmasına neden oldu. Deprem korkusuyla evlerinden dışarı fırlayan mahalleli yol üzerine devrilmiş olan kaya kitlesini görünce adeta şaşkına döndü.

Olay yerine giden Bayburt Belediye Başkanı H. Ali Polat, bölgede inceleme yaparken, fen işleri personeli yol üzerinde bulunan kaya parçasını kırarak yolu temizledi.

Belediye Başkanı Polat, burada yaptığı açıklamada, "Göründüğü kadarıyla düşen kaya parçasının sağlam bir yuvası yoktur. Tahminen toprağın yumuşaması nedeniyle dayanağı kalmadığı için taş aşağı yuvarlanmış. Şükürler olsun ki evlere kadar ulaşmadan yolda kalmış. Hepimizin malumu olduğu gibi kale olduğu gibi kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kontrolünde olan bir yer, burayla alakalı bütün restorasyon çalışmalarını yaptırıyorlar. Bizim buraya müdahale etmemiz mümkün değil ama mesele vatandaşın sağlığı,

emniyeti olduğundan dolayı bir tedbir almamız gerekiyor. Biz bu taşları yapışık taşlar olarak biliyorduk ama gördük ki kökleri olmayan zeminde duran taşlar onlarla alakalı da teknik arkadaşlar inceleme çalışması yapacaklar bundan sonrakilerinin düşmemeleri adına gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. Burayla ilgili Bayındırlık Bakanlığı'na yazı yazacağız, afet fonundan ödenek çıkarmamız. gerekiyor. Çünkü mevcut kayalardan 5-6 tanesinin daha düşme tehlikesi var. Bu duruma acilen önlem almamız şart" diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Mehmet Çelebi ve düşen kaya parçasına birkaç metre uzaklıkta evi bulunan Fadime Gökdemir ise, "Sabahleyin sobanın külünü dışarıdaki çöp kutusuna döktüğümde herhangi bir şey yoktu, eve girdim sobanın önünü silerken şiddetli bir şekilde gürültü duydum. Deprem oluyor diye dışarı kaçtım, taşın yukardan aşağı doğru geldiğini gördüm. Şaşırıp kaldım, yolun üzerinde duran arabaya çarpmadan durdu. Hala dizlerim titriyor diyorum" şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden Reyhane Köse ise, "iki yıl önce çocuklar burada oynarken kaleden gelen kaya parçalarından birisi istinat duvarını aşarak çocukların oynadığı yere kadar geldi. Ama şans eseri çocuklara bir şey olmadı. Buradan devamlı taşlar gelmeye devam ediyor, bir gün istenmeyen facia olabilir. Aşağı yuvarlanarak gelen kayaların büyük bir bölümü dağla bütünleşmiş kayalar değil. Kale Bayburt'un simgesi, buradan kaldırılması mümkün değil. Burası mahalle çocuklar veya buradan geçen insanlara veya

evlere bir şey olduktan sonramı önlem alacaklar. Bayburt için önemli yer, yabancı ve yerli turistler geliyor buraya. Felaket olursa Avrupa ülkelerine rezil olacağız" dedi.

FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ
FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ
FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ
FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ
FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2010 Perşembe 09:47:02
Güncelleme :18 Şubat 2010 Perşembe 10:41:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?